Racuchy na kefirze z jabłkami

4.22 (366 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Racuchy to mój przysmak z dzieciństwa. Moja mama często robiła te placuszki właśnie na kefirze, rzadziej z dodatkiem drożdży. Uwielbiam zapach, który unosi się w domu podczas ich smażenia :)

Racuszki można podać na śniadanie lub na podwieczorek. Jeśli lubicie, jabłka przed dodaniem do ciasta można wymieszać z łyżeczką cynamonu.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szkl mąki pszennej

    łyżeczka proszku do pieczenia

    2 łyżeczki cukru pudru

    400 ml kefiru

    2 jajka

    2 jabłka

    olej do smażenia

    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.22 (366 ocen)

Zobacz również:

Racuchy Placki

Racuchy na kefirze z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiać mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia, wymieszać.

    Jajka rozbełtać z kefirem, dodać do mąki i dokładnie wymieszać za pomocą miksera. Do ciasta dodać pokrojone w niedużą kostkę jabłka.

    Na patelni rozgrzać olej (głębokość ok 0,5cm) i smażyć racuchy z obu stron na średnim ogniu na rumiany kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać ciepłe, posypane cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kefir

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować