Bakłażanowe pantofelki faszerowane mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażany nacinam nożem tworząc otwór w pantofelku i wydrążam środek.Solę i odstawiam na 20 minut.Po 20 minutach myje bakłażana.Pantofelki pieczemy w 180 C przez około 30 minut.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię daję odrobinę oleju.Wrzucam pokrojoną cebulkę i podsmażam na średnim ogniu.Pod sam koniec wrzucam posiekany ząbek czosnku.Następnie do zeszklonej cebulki z czosnkiem wrzucam mięso mielone. Smażę tak na średnim ogniu co jakiś czas mieszając, aż mięso zmieni kolor. Do ściętego mięsa mielonego wlewam passatę, dodaję 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Duszę pod przykryciem na niedużym ogniu przez 20 minut co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodaję przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, tymianek, i oregano.Pantofelki faszeruję mięsem mielonym.Pantofelki piekę w 180 C przez około 30 minut.Ozdabiam jak na zdjęciu.Smacznego.
Komentarze