Bakłażanowe pantofelki faszerowane mięsem

5 (19 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Myślę,że to danie zachwyci gości. Wygląda zjawiskowo a smakuję wybornie i jest syte.Polecam.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 2 bakłażany
    300 g mięsa mielonego
    300 g passaty pomidorowej
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    cebula
    ząbek czosnku
    do smaku po pół łyżeczki: soli, oregano, tymianku, słodkiej papryki
    szczypior
    garść borówek
    listki bazylii
Wystaw ocenę:

5 (19 ocen)

Bakłażanowe pantofelki faszerowane mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażany nacinam nożem tworząc otwór w pantofelku i wydrążam środek.Solę i odstawiam na 20 minut.Po 20 minutach myje bakłażana.Pantofelki pieczemy w 180 C przez około 30 minut.
    Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię daję odrobinę oleju.Wrzucam pokrojoną cebulkę i podsmażam na średnim ogniu.Pod sam koniec wrzucam posiekany ząbek czosnku.Następnie do zeszklonej cebulki z czosnkiem wrzucam mięso mielone. Smażę tak na średnim ogniu co jakiś czas mieszając, aż mięso zmieni kolor. Do ściętego mięsa mielonego wlewam passatę, dodaję 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Duszę pod przykryciem na niedużym ogniu przez 20 minut co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodaję przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, tymianek, i oregano.Pantofelki faszeruję mięsem mielonym.Pantofelki piekę w 180 C przez około 30 minut.Ozdabiam jak na zdjęciu.Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować