Bardzo prosty przepis - ale jeszcze bardziej smaczniejsze danie.
1 godz. 20 min
Dla 3 osób
Składniki:
2 młode nie za wielkie i nie za małe cukinie
250 g mielonego mięsa
1 mała cebulka
1/2 papryki
2 ząbki czosnku
2 łyżki przecieru pomidorowego
sól, pieprz
łyżka oleju
szczypta lubczyku oraz bazylii
2-3 łyżki mąki
ser żółty w plasterkach
Faszerowane łódeczki z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie myjemy i odcinamy z obu stron piętki. Przekrawamy wzdłuż na pół - tworząc łódeczki z których łyżka wydrążamy miąższ. Łódeczki przekładamy na formy w której będziemy zapiekać, a między czasie przygotujemy farsz.
2.Miąższ z cukinii siekamy, cebulkę kroimy w kostkę, paprykę także, czosnek przeciskamy przez praskę. Przekładamy na patelnię z niewielka ilością oleju i podsmażamy. Dodajemy mięsko mielone. Mieszamy, następnie podprawiamy, dajemy przecieru i mąkę do zagęszczenia. Dokładnie wszystko mieszamy.
3.Faszerujemy gotowym farszem cukiniowe łódeczki a na wierzch każdej kładziemy ser żółty. Zapiekamy 40-45 min.pod przykryciem w wcześniej nagrzanym piekarniku do temp.180 stopni.
Komentarze