Faszerowane łódeczki z cukinii

4.5 (187 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 3 osób

Bardzo prosty przepis - ale jeszcze bardziej smaczniejsze danie.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 2 młode nie za wielkie i nie za małe cukinie
    250 g mielonego mięsa
    1 mała cebulka
    1/2 papryki
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    sól, pieprz
    łyżka oleju
    szczypta lubczyku oraz bazylii
    2-3 łyżki mąki
    ser żółty w plasterkach
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Faszerowane łódeczki z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Faszerowane łódeczki z cukinii 1. Cukinie myjemy i odcinamy z obu stron piętki. Przekrawamy wzdłuż na pół - tworząc łódeczki z których łyżka wydrążamy miąższ. Łódeczki przekładamy na formy w której będziemy zapiekać, a między czasie przygotujemy farsz.
  • Faszerowane łódeczki z cukinii 2. Miąższ z cukinii siekamy, cebulkę kroimy w kostkę, paprykę także, czosnek przeciskamy przez praskę. Przekładamy na patelnię z niewielka ilością oleju i podsmażamy. Dodajemy mięsko mielone. Mieszamy, następnie podprawiamy, dajemy przecieru i mąkę do zagęszczenia. Dokładnie wszystko mieszamy.
  • Faszerowane łódeczki z cukinii 3. Faszerujemy gotowym farszem cukiniowe łódeczki a na wierzch każdej kładziemy ser żółty. Zapiekamy 40-45 min.pod przykryciem w wcześniej nagrzanym piekarniku do temp.180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować