Domowe pulpety w sosie koperkowym

5 (159 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Mięsne kuleczki czyli popularne na naszych stołach soczyste pulpeciki podane tradycyjnie z sosem koperkowym i ziemniakami to obowiązkowa pozycja w naszej polskiej kuchni, która jest doskonałym pomysłem dania obiadowego.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 750g mięsa mielonego z udźca kurczaka
    300g mięsa mielonego z łopatki
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 bułka kajzerka
    1,5 szklanki mleka
    1 jajko
    2 łyżki majeranku
    3 łyżki posiekanej natki z pietruszki
    mąka do obtoczenia kotlecików
    sól
    pieprz

    Sos koperkowy:
    1,2l bulionu drobiowego
    300ml śmietanki 30%
    2 pęczki koperku
    4 łyżeczki mąki pszennej
Wystaw ocenę:

5 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Domowe pulpety w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowe pulpety w sosie koperkowym 1. Mięso drobiowe, łopatkę, cebulę, czosnek i bułkę wcześniej namoczoną
    w mleku zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajko, majeranek, posiekaną natkę z pietruszki i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 2. Z gotowej masy mięsnej uformować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w mące.
  • 3. Następnie zagotować bulion drobiowy, wrzucić pulpety i gotować około 10 minut. Po tym czasie pulpety wyjąć z garnka, wlać śmietanę zahartowaną bulionem i wymieszaną z mąką pszenną. Sos doprowadzić do wrzenia, dodać drobno posiekany koper, doprawić do smaku solą, pieprzem i na końcu z powrotem wrzucić pulpety, gotować na małym ogniu około 2-3 minuty.
  • 4. Gotowe pulpeciki podawać z sosem koperkowym i ziemniakami, kaszą lub ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować