Mięsne kuleczki czyli popularne na naszych stołach soczyste pulpeciki podane tradycyjnie z sosem koperkowym i ziemniakami to obowiązkowa pozycja w naszej polskiej kuchni, która jest doskonałym pomysłem dania obiadowego.
60 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
750g mięsa mielonego z udźca kurczaka
300g mięsa mielonego z łopatki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 bułka kajzerka
1,5 szklanki mleka
1 jajko
2 łyżki majeranku
3 łyżki posiekanej natki z pietruszki
mąka do obtoczenia kotlecików
sól
pieprz
Domowe pulpety w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso drobiowe, łopatkę, cebulę, czosnek i bułkę wcześniej namoczoną
w mleku zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajko, majeranek, posiekaną natkę z pietruszki i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
2.Z gotowej masy mięsnej uformować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w mące.
3.Następnie zagotować bulion drobiowy, wrzucić pulpety i gotować około 10 minut. Po tym czasie pulpety wyjąć z garnka, wlać śmietanę zahartowaną bulionem i wymieszaną z mąką pszenną. Sos doprowadzić do wrzenia, dodać drobno posiekany koper, doprawić do smaku solą, pieprzem i na końcu z powrotem wrzucić pulpety, gotować na małym ogniu około 2-3 minuty.
4.Gotowe pulpeciki podawać z sosem koperkowym i ziemniakami, kaszą lub ryżem.
Komentarze