Pulpety w sosie koperkowym

4.36 (176 ocen)

Tak przygotowane pulpety kojarzą się z tradycyjnym, polskim obiadem, przygotowywanym przez nasze mamy czy babcie. Nie można odmówić im smaku, są naprawdę pyszne. Podane z surówką i ziemniakami są doskonałe na niedzielny obiad.

Składniki:

  • Pulpety:
    500g mięsa mielonego
    1 jajko
    2 łyżki bułki tartej
    sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk
    1 mała cebula

    Sos:
    1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
    duży pęczek koperku
    250ml śmietanki 12%
    1 łyżka mąki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.36 (176 ocen)

Pulpety w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone łączymy z jajkiem, bułką tartą, posiekaną drobno cebulą i przyprawami. Zagniatamy na gładką masę, formujemy małe pulpeciki, które gotujemy w 1 litrze wody.
  • 2. Koperek drobno siekamy.
  • 3. Ugotowane pulpety wyjmujemy z bulionu. Śmietanę mieszamy z mąką, wlewamy do bulionu, gotujemy chwilę do zgęstnienia. Do garnka przekładamy pulpety, koperek, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze chwilę.
  • 4. Podajemy z ziemniakami i surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper Mięso mielone Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować