Pulpety w sosie koperkowym

  • wyświetlono: 1480 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 3

Ulubione pulpeciki mojej rodziny. Do tego ziemniaki, surówka i pyszny obiad gotowy;)

agarybak76

Składniki

400g mięsa mielonego z szynki
1 kajzerka
1 jajko
pół cebuli
sól, pieprz
5 szkl. bulionu
pół szkl.śmietany 18%
3 łyżeczki mąki
1 pęczek koperku








Sposób przygotowania przepisu:

Pulpety w sosie koperkowym

  • 1. Do miseczki przełożyć mięso, namoczoną i odciśniętą w wodzie kajzerkę i posiekaną cebulę. Przyprawić solą, pieprzem i wyrobić na gładką masę. Wstawić na godzinę w chłodne miejsce.
  • z mięsa uformuj pulpety2. W garnku zagotować bulion. Z masy mięsnej formować pulpeciki i wkładać je do gotującego się wywaru. Gotować około 12-15 minut.
  • 3. Śmietanę wymieszać z mąką, połączyć z kilkoma łyżkami ciepłego wywaru i wymieszać. Całość wlać do garnka z pulpetami i podgrzewać, aż sos zgęstnieje. Na koniec umyty koperek drobno posiekać i dodać do sosu. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilmoj_niedzielny_obiaddania_dla_urody

Komentarze

Podobne przepisy

Ryż z sosem meksykańskim, wątróbką i brokułami.

Dodane przez: tledzka

Ryż z sosem meksykańskim, wątróbką i brokułami

Potrawę tę wymyślił właściwie...

Sałatka z ziemniaków

Dodane przez: tledzka

Sałatka z ziemniaków, pora i papryki

Jest to potrawa bardzo prosta w...

Rybke risotto

Dodane przez: czarrna

Rybne risotto

Pomysł na rybę :)

Lasagne

Dodane przez: czarrna

Włoska lasagne

Coś na specjalną okazję

Spaghetti carbonara

Dodane przez: czarrna

Carbonara

Makaron w aksamitnym serowo-jajecznym...

Kurczak w cieście

Dodane przez: czarrna

Kurczak w cieście

z puree ziemniaczanym :)