Klopsiki z mięsa mielonego w sosie

4.43 (187 ocen)

  • 45 min

Pyszne klopsiki z mięsa mielonego

  • 45 min

Składniki:

  • - 500 g mięsa mielonego wieprzowego
    - pół bułki pszennej namoczonej w mleku
    - bułka tarta
    - 1 jajko
    - 1 nieduża cebula
    - 2 ząbki czosnku
    - natka pietruszki
    - sól, pieprz
    - mąka do obtoczenia
    - olej do smażenia

    - woda (3-4 szklanki)
    - 2 marchewki
    - kawałek selera
    - natka pietruszki
    - sól, pieprz
    - mąka do zagęszczenia sosu
Wystaw ocenę:

4.43 (187 ocen)

Klopsiki z mięsa mielonego w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieszamy w misce: mięso mielone, odciśniętą z mleka bułkę pszenną, 1 całe jajko, posiekaną drobno cebulę, odciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą (bułki dajemy tyle, aby uzyskać zwartą konsystencję klopsików). Masę przyprawiamy solą i pieprzem.
    Z mięsa formujemy kulki, które następnie obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju.
  • 2. Równocześnie w garnku lub rondlu zagotowujemy wodę, do której wrzucamy pokrojoną marchewkę, seler i pietruszkę.
    Klopsiki na bieżąco ściągamy z patelni i wrzucamy do gotującego się sosu.
    Kulki gotujemy w sosie pod przykryciem ok. 10 minut.
    Po tym czasie sos zagęszczamy mąką rozmieszaną z odrobiną zimnej wody. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

Mięso mielone najlepiej przygotować samemu lub kupić u zaprzyjaźnionego rzeźnika. Mamy wtedy gwarancję, że będzie świeże i smaczne.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować