Pulpety w sosie koperkowym

5 (158 ocen)

Pulpeciki wyszły bardzo delikatne. Ja podałam je z tłuczonymi ziemniaczkami i surówką z marchewki.

Składniki:

  • Pulpety:
    500 g mięsa mielonego wieprzowego
    1 mała kajzerka
    jajko
    sól, pieprz
    łyżka majeranku
    ząbek czosnku
    2-3 łyżki bułki tartej

    Ponadto:
    mąka do obtoczenia pulpetów
    łyżka "jarzynki"

    Sos:
    pęczek posiekanego koperku
    1 szkl mleka
    2 łyżki gęstej śmietany
    2 łyżki maki pszennej
    pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (158 ocen)

Pulpety w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kajzerkę namoczyć w wodzie lub mleku, odcisnąć i dodać do mięsa. Dodać jajko, majeranek, posiekany czosnek i tyle bułki tartej aby łatwo można formować pulpeciki. Masę wyrobić ręką, doprawić solą i pieprzem do smaku. Formować nieduże mięsne kuleczki i obtaczać w mące.
    W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem jarzynki. Wrzucić pulpety i gotować od momentu wypłynięcia kilka minut, w zależności od tego jak duże one są. Odcedzić.
    Odlać 2/3 l wody z gotowania pulpetów do szerokiego rondla, zagotować. W szklance zimnego mleka rozbełtać mąkę i śmietanę, zahartować i zabielić sos, cały czas energicznie mieszając. Do sosu wsypać koperek i przełożyć pulpety. Całość podgrzewać razem kilka minut. Ewentualnie doprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować