Pulpety w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kajzerkę namoczyć w wodzie lub mleku, odcisnąć i dodać do mięsa. Dodać jajko, majeranek, posiekany czosnek i tyle bułki tartej aby łatwo można formować pulpeciki. Masę wyrobić ręką, doprawić solą i pieprzem do smaku. Formować nieduże mięsne kuleczki i obtaczać w mące.
W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem jarzynki. Wrzucić pulpety i gotować od momentu wypłynięcia kilka minut, w zależności od tego jak duże one są. Odcedzić.
Odlać 2/3 l wody z gotowania pulpetów do szerokiego rondla, zagotować. W szklance zimnego mleka rozbełtać mąkę i śmietanę, zahartować i zabielić sos, cały czas energicznie mieszając. Do sosu wsypać koperek i przełożyć pulpety. Całość podgrzewać razem kilka minut. Ewentualnie doprawić do smaku.
Komentarze