Pulpety w sosie koperkowym

5 (175 ocen)

Smaczne proste i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe. Pulpety możemy podawać z ryżem lub ziemniakami

Składniki:

  • mięso mielone - 500 g wieprzowo - wołowe
    cebula - 1 szt
    tłuszcz
    jajko - 1 szt
    bułka tarta - 5 łyżek
    sól i pieprz
    mąka do obtoczenia
    Sos koperkowy :
    koperek - 1 pęczek
    śmietana 36 %- 1 szkl
    wywar jarzynowy - 600 ml
Wystaw ocenę:

5 (175 ocen)

Pulpety w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, sól , pieprz i bułkę.
  • 2. Cebulę obrać , pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu , dodać do mięsa, dobrze wymieszać.
    Z masy mięsnej formować pulpeciki, obtaczać w mące.
  • 3. Do garnka wlać wywar jarzynowy, zagotować.
    Na gotujący się wywar , wrzucić pulpety, gotować na wolnym ogniu przez ok.15 minut.
  • 4. Następnie dodać śmietankę i koperek , gotować jeszcze przez chwilę, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Porady

Gdyby sos był za rzadki, to zagęścić mąką .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować