Słodkie warstwy kaszy jaglanej z czekoladą, dynią i ekstra truskawkową konfiturą truskawkową. Pyszny i kolorowy deser, który sprytnie przemyca kaszę jaglaną do diety.
30 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
1/2 kaszy jaglanej
1 szklanka wody
1 szklanka mleka
50 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
2 łyżki puree z pieczonej dyni hokkaido
1 łyżeczka cukru z wanilii
1 słoiczek konfitury truskawkowej
Czekoladowo-dyniowy budyń jaglany z dżemem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną parę razy wypłukać w zimnej wodzie. Przełożyć na sitko i sparzyć wrzątkiem tuż przed gotowaniem. Wodę zagotować i wrzucić sparzoną kaszę jaglaną. Garnek przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu, aż będzie miękka, co zwykle trwa 10-15 min.
Wlać mleko i zmiksować blenderem na gładką masę. Podzielić na dwie równe części i do jednej, jeszcze gorącej dodać posiekaną czekoladę. Wymieszać, aż czekolada się rozpuści i połączy się z kaszą. Do drugiej części dodać puree z dyni i osłodzić cukrem waniliowym. Żeby masy łatwo było przełożyć do szklaneczek, najlepiej przełożyć je do rękawa cukierniczego. Wyciskać warstwy przekładając je słodkim dżemem truskawkowym. Można podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego :)
Komentarze