Budyń jaglany z jeżynami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Dwukolorowy budyń z kaszy jaglanej o smaku jeżyn z delikatną posmakiem kokosa. Zdrowy i smaczny pomysł na słodkie śniadanie, deser albo podwieczorek.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
    2 szklanki mleka
    2 łyżki cukru
    1 cukier kokosowy
    200 g jeżyn
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Budyń jaglany z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zmiksowana kasza jaglana 1. Kaszę jaglaną wypłukać w zimnej wodzie. Przełożyć na sitko i sparzyć wrzątkiem tuż przed gotowaniem. Mleko zagotować w garnku i wrzucić kaszę jaglaną. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut, aż będzie miękka.

    Jeżyny zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko, aby uzyskać gładki mus bez pestek.
    Do ugotowanej kaszy dodać zwykły cukier i cukier kokosowy. Wszystko zmiksować blenderem, aż masa stanie się jednolita. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta, można dolać gorącą wodę.
  • Kasza jaglana z musem jeżynowym 2. Połowę budyniu jaglanego przełożyć do szklaneczek. Resztę zmiksować z musem jeżynowym. 2-3 łyżki musu odłożyć do polania po wierzchu. Po przełożeniu jeżynowego budyniu, można dołożyć świeże owoce. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Jeżyny Kasza jaglana Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować