Budyń dyniowy

0 (0 ocen)

  • 5 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

To jedna z moich ulubionych wersji domowego budyniu, który jest doskonałą propozycją na zdrowy deser lub podwieczorek nie tylko dla najmłodszych. Smak dyni rewelacyjnie łączy się z odrobiną cynamonu tworząc aksamitną konsystencję.

  • 5 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (3 porcje)
    1 szklana puree z pieczonej dyni (1 szklanka = 250 ml)
    2 szklanki mleka
    2 żółtka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej (*)
    2 łyżki miodu
    1/3 łyżeczki cynamonu
    Dodatkowo:
    1 łyżeczka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Budyń dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z 500 ml mleka odlać 1/2 szklanki i rozmieszać w nim żółtka, mąkę ziemniaczaną, cynamon oraz miód.
    Pozostałe mleko zagotować i połączyć z puree dyniowym.
    Następnie energicznie mieszając należy dodać masę żółtkową.
    Całość mieszać do zgęstnienia oraz zagotowania się całości.
    Na końcu wmieszać odrobinę masła.
    Budyń podzielić na porcje i podawać na ciepło lub po schłodzeniu w lodówce.

Porady

(*) Jeśli wolicie gęsty budyń to dodajcie o 1 łyżkę (płaską) mąki więcej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować