Zupa idealna na upały, inspirowana klasycznym gazpacho.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
500 g dojrzałych pomidorów
250 g obranego ogórka
100 g świeżej papryki
1 łyżeczka soli + do późniejszego doprawienia
1 duży ząbek czosnku
20 g bułki pszennej
1 mała czerwona cebula - około 30 g
1 płaska łyżeczka cukru lub erytrolu
3 łyżki oliwy
2 łyżeczki octu
szczypta płatków chili
świeżo mielony pieprz
Chłodnik warzywny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórka, pomidory i paprykę kroimy na większe kawałki i umieszczamy w dużej misce. Dodajemy pokrojoną w pióra cebulę. Zasypujemy łyżeczką soli. Następnie dodajemy porwaną bułkę pszenną, mieszamy i odstawiamy do momentu aż warzywa puszczą sok, co najmniej 20 minut. Warzywa odcedzamy pozostawiając płyn i umieszczamy je w blenderze kielichowym. Dodajemy czosnek, cukier i płatki chili. Miksujemy, następnie wlewamy sok z warzyw i ocet, ponownie miksując. Na koniec dodajemy oliwę i blendujemy do uzyskania gładkiej zupy. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zupę chłodzimy. Podajemy ją z drobno pokrojonymi ogórkami, ziołami, np. miętą i grzankami. Dla dekoracji posypujemy odrobiną płatków chili, pieprzem i skrapiamy oliwą. Smacznego!
Komentarze