Chłodnik warzywny

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zupa idealna na upały, inspirowana klasycznym gazpacho.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g dojrzałych pomidorów
    250 g obranego ogórka
    100 g świeżej papryki
    1 łyżeczka soli + do późniejszego doprawienia
    1 duży ząbek czosnku
    20 g bułki pszennej
    1 mała czerwona cebula - około 30 g
    1 płaska łyżeczka cukru lub erytrolu
    3 łyżki oliwy
    2 łyżeczki octu
    szczypta płatków chili
    świeżo mielony pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupa pomidorowa Chłodnik

Chłodnik warzywny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórka, pomidory i paprykę kroimy na większe kawałki i umieszczamy w dużej misce. Dodajemy pokrojoną w pióra cebulę. Zasypujemy łyżeczką soli. Następnie dodajemy porwaną bułkę pszenną, mieszamy i odstawiamy do momentu aż warzywa puszczą sok, co najmniej 20 minut. Warzywa odcedzamy pozostawiając płyn i umieszczamy je w blenderze kielichowym. Dodajemy czosnek, cukier i płatki chili. Miksujemy, następnie wlewamy sok z warzyw i ocet, ponownie miksując. Na koniec dodajemy oliwę i blendujemy do uzyskania gładkiej zupy. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zupę chłodzimy. Podajemy ją z drobno pokrojonymi ogórkami, ziołami, np. miętą i grzankami. Dla dekoracji posypujemy odrobiną płatków chili, pieprzem i skrapiamy oliwą. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sok pomidorowy Papryka Ogórek Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować