Zielona babka wielkanocna

3.83 (18 ocen)

  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Przepiękna, zielona babka z nutą cytryny poleca się na wielkanocny stół. Przypadnie do gustu osobom nieprzepadającym za ciastami z kremem. Stanowi świetne połączenie z filiżanką kawy lub herbaty.

  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki w temperaturze pokojowej:
    3 jajka
    180 g cukru
    60 g świeżych liści szpinaku
    300 g mąki pszennej
    125 ml oleju rzepakowego lub oliwy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki soku z cytryny + opcjonalnie skórka
    szczypta soli

    cukier puder
    sok z cytryny
Wystaw ocenę:

3.83 (18 ocen)

Zielona babka wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni w funkcji góra-dół. Liście szpinaku, sok z cytryny i olej umieszczamy w siekaczu i miksujemy około 1 minuty. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą, gęstą masę. Dodajemy do niej zmiksowany szpinak i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Krótko mieszamy, tylko do dokładnego połączenia składników. Ciasto przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy przez około 40 - 45 minut do suchego patyczka. Studzimy. Cukier puder łączymy z sokiem z cytryny - cytrynowym lukrem polewamy ciasto. Opcjonalne dekorujemy czekoladowymi jajeczkami. Smacznego!

Porady

Ciasto można upiec w keksówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (176 ocen)

Zdobywca nagrody

Babka Wielkanocna

To może cię zainteresować