Gazpacho-hiszpański chłodnik

5 (1 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób

Gazpacho to chłodnik z papryki i pomidorów.Pochodzi z kuchni hiszpańskiej.Dobrze przyprawiony i schłodzony będzie smacznym posiłkiem na upalne dni.

  • 15 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • pół kilo pomidorów
    1 czerwona papryka
    1 niewielka cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oliwy
    sól i pieprz do smaku
    zioła prowansalskie do smaku
    bazylia suszona do smaku

    dodatkowo:
    2 ogórki zielone
    4 kromki chleba
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Chłodnik Gazpacho Dania główne

Gazpacho-hiszpański chłodnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa płuczemy i osuszamy.Z papryki usuwamy gniazda nasienne.Cebulę i czosnek obieramy,pomidory kroimy na cząstki.Następnie dokładnie miksujemy blenderem.Dodajemy oliwę,sól,pieprz i zioła do smaku.Dokładnie mieszamy.
  • 2. Przygotowane gazpacho wkładamy do lodówki do całkowitego schłodzenia,najlepiej na kilka godzin.
  • 3. Ogórki obieramy i kroimy w drobniutką kostkę.Chleb kroimy w kostkę i rumienimy na suchej patelni,następnie studzimy.
  • 4. Do miseczek lub na talerze nakładamy porcje gazpacho,posypujemy ogórkiem i grzankami.Podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Pomidor Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Hiszpańska Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować