Gazpacho to chłodnik z papryki i pomidorów.Pochodzi z kuchni hiszpańskiej.Dobrze przyprawiony i schłodzony będzie smacznym posiłkiem na upalne dni.
15 min
Dla 4 osób
Składniki:
pół kilo pomidorów
1 czerwona papryka
1 niewielka cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
zioła prowansalskie do smaku
bazylia suszona do smaku
Gazpacho-hiszpański chłodnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa płuczemy i osuszamy.Z papryki usuwamy gniazda nasienne.Cebulę i czosnek obieramy,pomidory kroimy na cząstki.Następnie dokładnie miksujemy blenderem.Dodajemy oliwę,sól,pieprz i zioła do smaku.Dokładnie mieszamy.
2.Przygotowane gazpacho wkładamy do lodówki do całkowitego schłodzenia,najlepiej na kilka godzin.
3.Ogórki obieramy i kroimy w drobniutką kostkę.Chleb kroimy w kostkę i rumienimy na suchej patelni,następnie studzimy.
4.Do miseczek lub na talerze nakładamy porcje gazpacho,posypujemy ogórkiem i grzankami.Podajemy.
Komentarze