Zapraszam na lekki chłodnik ogórkowy na kefirze naturalnym. Taki chłodnik będzie świetnym obiadem w gorący dzień. Możemy podać go solo lub w towarzystwie młodych ziemniaczków z koperkiem i masełkiem. Polecam
30 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
2 zielone ogórki sałatkowe
2 zielone ogórki gruntowe
2 szkl kefiru naturalnego
1 dymka ze szczypiorkiem
1 ząbek czosnku
pół pęczka koperku
1 płaska łyżeczka soli i pieprzu
Chłodnik ogórkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki, dymkę oraz koperek myjemy i osuszamy. Ścieramy ogórki wraz ze skórką na tarce jarzynowej wprost do cedzaka i odstawiamy. Do miski wlewamy kefir i dodajemy przyprawy, mieszamy. Dymkę razem z koperkiem siekamy drobno i dodajemy do kefiru, mieszamy. Czosnek obieramy i drobniutko siekamy, dodajemy do kefiru. Na koniec dodajemy odciśnięte ogórki i mieszamy razem. Wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny. Smacznego
Komentarze