Chłodnik ogórkowy

5 (145 ocen)

Kiedy zaczyna być naprawdę gorąco, nie ma nic lepszego niż chłodnik ogórkowy. Poza orzeźwieniem, jakie da nam w upalne dni, zupa ta ma jeszcze wiele innych zalet: zawiera mnóstwo witamin, jest prosta i szybka do przyrządzenia. Najważniejsze, by dobrze ją schłodzić przed podaniem.

Składniki:

  • 1 litr maślanki
    5 sztuk ogórków gruntowych
    2 ząbki czosnku
    1 pęczek szczypiorku
    1 pęczek koperku
    1/2 łyżeczki cukru
    pieprz biały
    sól
Wystaw ocenę:

5 (145 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik

Chłodnik ogórkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maślankę przelewamy do garnka. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w większą kostkę. Koperek i szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, doprawiamy do smaku przyprawami i wstawiamy do lodówki na około pół godziny. Chłodnik podajemy z młodymi ziemniakami posypanymi świeżo posiekanym koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować