Chłodnik

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kefir, śmietana, rzodkiewka, ogórek, buraczki lub botwinka i wiosna pełną gębą!

  • 1 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300ml śmietany 18%
    ok.1-2 litry kefiru
    Pęczek botwinki lub gotowe buraki gotowane ze słoika, albo suszone wiórki buraka
    1 duży zielony ogórek
    pęczek rzodkiewek
    pęczek świeżego koperku
    2 łyżki octu (może być 10%, albo ryżowy 4%)
    sól, pieprz
    łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik Barszcz

Chłodnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Można zrobić tradycyjnie z botwinki, buraków, wtedy należy je umyć pokroić/ zetrzeć razem z liśćmi botwinki, zalać wodą w momencie zagotowania dodać ocet, cukier, sól (pieprz na końcu) i gotować jeszcze chwilkę, aż buraczki będą chrupiące (nie rozgotowane). Równocześnie jeśli lubimy w osobnym garnku gotujemy jajka na półtwardo, twardo jak kto lubi.

    W przypadku suszonych wiórek buraków, zagotować wg. instrukcji i również dodać ocet i cukier, sól ( pieprz na końcu)

    Tak powstały barszcz, który powinien być dość esencjonalny i mieć intensywny kolor (za sprawą dodanego octu) musimy schłodzić. Może być letni, ale nie gorący.

    Obieramy ze skóry ogórka kroimy w kostkę, rzodkiewkę myjemy, kroimy w kostkę. Jeżeli mamy buraczki gotowe gotowane to ścieramy na grubych oczkach, koper myjemy i drobno siekamy, wszystko wkładamy do wystudzonego barszczu, dodajemy śmietanę i kefiry, mieszamy dokładnie i schładzamy w lodówce ok 1godz. Po tym czasie chłodnik jest gotowy do spożycia. Pieprz używamy najlepiej bezpośrednio na talerzu wedle uznania.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.49 (171 ocen)

Chłodnik z jajkiem

To może cię zainteresować