Chłodnik Litewski

4.5 (144 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tego danie chyba nikomu nie trzeba reklamować! Chłodnik litewski to moja ulubiona wiosenna zupa. Świetnie orzeźwia, czaruje kolorem i smakuje wybornie.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 litr zsiadłego mleka
    400ml jogurtu greckiego
    2-4 jajka
    pęczek botwinki z buraczkami
    pęczek koperku
    ogórek wężowy
    sok z 1/2 cytryny
    sól, czarny pieprz
    cukier
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik Botwinka

Chłodnik litewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraczki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zalać niewielką ilością wody i gotować ok 5 min. Wystudzić (nie odcedzać). Ogórki zetrzeć na dużych oczkach. Posiekać botwinkę i koperek. Posiekane warzywa i wystudzone buraczki połączyć z zsiadłym mlekiem i jogurtem, wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
    Serwować schodzony z jajkiem ugotowanym na twardo.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Ogórek Rzodkiewka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować