Tego danie chyba nikomu nie trzeba reklamować! Chłodnik litewski to moja ulubiona wiosenna zupa. Świetnie orzeźwia, czaruje kolorem i smakuje wybornie.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 litr zsiadłego mleka
400ml jogurtu greckiego
2-4 jajka
pęczek botwinki z buraczkami
pęczek koperku
ogórek wężowy
sok z 1/2 cytryny
sól, czarny pieprz
cukier
Chłodnik litewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraczki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zalać niewielką ilością wody i gotować ok 5 min. Wystudzić (nie odcedzać). Ogórki zetrzeć na dużych oczkach. Posiekać botwinkę i koperek. Posiekane warzywa i wystudzone buraczki połączyć z zsiadłym mlekiem i jogurtem, wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Serwować schodzony z jajkiem ugotowanym na twardo.
Komentarze