Te gniazdka to jest dla mnie hit, nie są smażone, a smakują prawie jak te z tłuszczu. Dla mnie to super, pyszna alternatywa tych smażonych, te są lekkie, wręcz fit ;)
Uwielbiam je z dodatkiem lukru cytrynowego :)
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na 10 -12 sporych gniazdek:
100 ml wody
100 ml mleka
50 g masła
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
120 g mąki pszennej tortowej
3 jajka kl L
lukier cytrynowy:
Gniazdka z piekarnika - pieczone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. W garnku zagotowujemy wodę z mlekiem, cukrem i masłem.
2. Kiedy się zagotuje wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy aby się nie przypaliła.
Ciasto jest gotowe gdy jest szkliste i odchodzi od ścianek garnka.
gotowe ciasto odstawiamy do przestygnięcia aby to przyspieszyć wystarczy wstawić garnek na 10 minut do zimnej wody (ciasto nie musi być całkowicie wystudzone).
3. Po tym czasie zaczynamy dodawać do ciasta po jednym jajku i miksować po każdym dodaniu.
Po 3 jajku sprawdzamy ciasto, powinno rozciągać się pomiędzy palcami.
4. Przekładamy ciasto do worka cukierniczego z tylko i na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia wyciskamy gniazdka (po 6 na jedną blaszkę) w sporych odstępach gdyż urosną podczas pieczenia !
Pieczemy je w 200 stop przez około 25 min - do tzw zrumieniania.
5. Kiedy gniazdka ostygną smarujemy je lukrem. Jeśli w domu mamy suche powietrze to nie przykrywamy gniazdek niczym zostawiamy je na talerzu/paterce nie staną się w tedy gumowe.
Komentarze