Kremowy sernik pistacjowy - najlepszy na drugi dzień po schłodzeniu. Idealny na spotkania z rodziną i przyjaciółmi.
30 min
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
Spód:
100 g herbatników
30 g masła
Masa serowa:
900 g gęstego serka kanapkowo-sernikowego typu philadelphia
150 g cukru pudru
50 ml śmietanki kremówki
60 g pasty pistacjowej lub kremu
40 g waniliowego budyniu w proszku
10 g cukru z prawdziwą wanilią
2 duże jajka
szczypta soli
Polewa:
100 g białej czekolady
50 ml śmietanki kremówki
Sernik pistacjowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni w funkcji góra-dół. Masło rozpuszczamy w rondelku, studzimy. Herbatniki miksujemy w siekaczu. Dodajemy przestudzone masło i łączymy. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Umieszczamy na nim pokruszone herbatniki z masłem i wyrównujemy. Podpiekamy przez 10 minut i wyjmujemy. Dużą blachę wypełniamy wodą i wstawiamy na najniższy poziom piekarnika.
W dużej misce umieszczamy serek kanapkowo-sernikowy, cukier puder, śmietankę kremówkę, pastę pistacjową i cukier z wanilią. Miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy jajka, budyń waniliowy i szczyptę soli. Łączymy trzepaczką. Masę przekładamy na podpieczony spód i umieszczamy w piekarniku. Pieczemy przez 10 minut w 180 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 130. Wolno pieczemy przez około 70 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwi na 10 minut. Wyjmujemy formę. W kąpieli wodnej łączymy śmietankę z białą czekoladą. Gotową polewę umieszczamy na serniku. Dekorujemy kremem pistacjowym, kruszonymi pistacjami, liofilizowanymi malinami, suszonymi kwiatami i bezikami. Chłodzimy przez noc w lodówce. Sernik pistacjowy gotowy, smacznego!
Komentarze