Świąteczny Orange Curd

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Klasyka to Lemon Curd. Ale kuchnia to nieograniczona wyobraźnia i takim sposobem powstał Orange Curd. Łagodniejszy w smaku, fantastyczny, aksamitny, aż je się go łyżkami. Polecam świąteczną wersje z kardamonem.

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 120ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
    50g cukru
    90g zimnego masła
    2 duże jajka
    2 duże żółtka
    1/4 łyżeczki kardamonu w proszku

Świąteczny orange curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krem gotuje się na parze tzn. najlepiej metalową miskę postawić na rondlu w którym będzie się gotować woda. Miska musi dokładnie pasować do rondla, aby nie było żadnych szpar.

    Masło pokroić w kostkę. Jajka roztrzepać. Do miski która stoi już na rondlu wsypać cukier, wlać sok z pomarańczy i roztrzepane jajka. Podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając. Kiedy masa stanie się ciepła dodajemy połowę masła cały czas mieszając. Po około 5 minutach masa zacznie gęstnieć należy wtedy dodać resztę masła, zmniejszyć ogień do minimum i cały czas mieszać intensywnie do momentu pojawienia się bąbelków. Uwaga! masa nie może się zagotować- inaczej krem się zważy. Na koniec dodać kardamon i wymieszać.
    Przełożyć krem do słoika i schłodzić. Pod wpływem niskiej temperatury krem zgęstnieje. Można go przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy