Chleb ze szpinakiem i kiełbaskami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tak tak u mnie Franki królują na śniadanie, kolację, do pracy, do szkoły, na lunch. Przygotowałam z nimi przepyszny chlebek ze szpinakiem i kiełbaskami. Tak naprawdę nie potrzeba już wiele do niego. Można zjeść go bez obkładu, posmarować masłem, obłożyć plasterkiem sera. Przemyciłam w nim świeży szpinak, dzięki czemu mamy dodatkowe witaminy w śniadaniu.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • składniki ciasto:

    500 g mąki pszennej typ 650
    2 dkg drożdży
    1/2 łyżeczki soli
    szczypta cukru
    100 g szpinaku baby
    50 ml oleju rzepakowego
    350 ml wody letniej
    1 opakowanie kiełbasek frankfurterek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb ze szpinakiem i kiełbaskami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże przekładam do miski, wlewam 70 ml wody, dodaję szczyptę cukru, mąki /około 1 łyżka/ tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam zaczyn w ciepłe miejsce na 30 minut. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól i mieszam. Porcję dzielę na dwie części. Do jednej części dodaję 200 ml wody letniej i wyrabiam mikserem ciasto. Odstawiam w misce
    Szpinak myję, płuczę, osuszam, przekładam do pojemnika wysokiego, dodaję olej, resztę wody i miksuję blenderem. Szpinakowy sok dodaję do drugiej części mąki i wyrabiam mikserem. Dwa kolory ciasta odstawiam w misce do wyrośnięcia na 90 minut w ciepłe miejsce.
    Po wyrośnięciu przekładam ciasta na deskę i zagniatam je. Ciasto białe dzielę na trzy części. Zielone też. Każdą cześć rozwałkowuję na prostokąt o długości blaszki u mnie 30 cm i szerokości około 8 cm. Na jasnym prostokącie układam po dwie kiełbaski wzdłuż. Zwijam w rulon. Tak samo robię z pozostałymi dwoma jasnymi prostokątami. Z zielonego ciasta formuję wałki o długości 30 cm. Blaszkę o wymiarach 30x11 cm wykładam papierem do pieczenia. Układam wałek zielony, obok jasny, i zielony. Drugi rząd,jasny, zielony, jasny. Odstawiam chleb do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzewam do temp 210 stopni wstawiam formę piekę 10 minut i zmniejszam piekarnik na 180 stopni i piekę jeszcze 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika spryskuję chleb zimną wodą i przykrywam ściereczką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować