Chleb pieczony w garnku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dość dużej misce wymieszać mąkę, sól, cukier i drożdże. Dodać olej i wodę i łyżką wymieszać do połączenia składników. Przykryć miskę folią spożywczą i wstawić do lodówki na osiem godzin. Ja wstawiłam na noc.
2.Ciasto w lodówce ładnie wyrośnie. Wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i krótko zagnieść.
3.W zależności od tego jaki mamy kształt naczynia do pieczenia, uformować owalny lub okrągły bochenek. Przykryć ściereczką i zostawić w cieple do wyrośnięcia. Będzie wyrastało ok. godziny.
4.Piekarnik włączyć i wstawić garnek z przykrywką. Pusty garnek ogrzewać w temp.240 stopni ok. 40 minut.
5.Chleb przed włożeniem do garnka można naciąć w kilku miejscach żyletką lub ostrym nożem.
6.Gorący garnek ostrożnie wyjąć z piekarnika, włożyć chleb, przykryć i wstawić do piekarnika. Zmniejszyć temp. do 200 stopni i piec 35 min.
7.Po tym czasie zdjąć przykrywkę i dopiec do zrumienienia ok. 20 minut. Wyjąć na kratkę, kroić po całkowitym wystygnięciu.
Komentarze