Chleb pieczony w garnku

4.14 (326 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 30 min
  • Dla 6 osób

W końcu odważyłam się, upiec chleb w żeliwnym garnku. Jest mało pracochłonny i chyba najlepszy jaki do tej pory upiekłam.

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej typ 750
    100 g otrąb żytnich
    7 g suchych drożdży
    1 płaska łyżeczka cukru
    2 płaskie łyżeczki soli
    1 łyżka oleju rzepakowego
    2 szklanki letniej wody
Wystaw ocenę:

4.14 (326 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb pieczony w garnku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. W dość dużej misce wymieszać mąkę, sól, cukier i drożdże. Dodać olej i wodę i łyżką wymieszać do połączenia składników. Przykryć miskę folią spożywczą i wstawić do lodówki na osiem godzin. Ja wstawiłam na noc.
  • Ciasto po wyrośnięciu 2. Ciasto w lodówce ładnie wyrośnie. Wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i krótko zagnieść.
  • chlebek 3. W zależności od tego jaki mamy kształt naczynia do pieczenia, uformować owalny lub okrągły bochenek. Przykryć ściereczką i zostawić w cieple do wyrośnięcia. Będzie wyrastało ok. godziny.
  • Wypiekanie garnka 4. Piekarnik włączyć i wstawić garnek z przykrywką. Pusty garnek ogrzewać w temp.240 stopni ok. 40 minut.
  • Nacinanie chleba 5. Chleb przed włożeniem do garnka można naciąć w kilku miejscach żyletką lub ostrym nożem.
  • W garnku 6. Gorący garnek ostrożnie wyjąć z piekarnika, włożyć chleb, przykryć i wstawić do piekarnika. Zmniejszyć temp. do 200 stopni i piec 35 min.
  • Gotowy chleb 7. Po tym czasie zdjąć przykrywkę i dopiec do zrumienienia ok. 20 minut. Wyjąć na kratkę, kroić po całkowitym wystygnięciu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować