Chleb ze słonecznikiem

4.49 (143 ocen)

  • 10 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Chyba nie ma nic cudowniejszego jak zapach świeżego pieczywa w weekendowy poranek. Ciepły chlebek z masełkiem i dodatkami to świetny początek dnia!

  • 10 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 i 1/2 mąki pszennej typ 480 + do podsypania,
    3 łyżki mąki żytniej typ 2000,
    łyżeczka soli,
    2 garści słonecznika łuskanego + trochę do posypania z wierzchu,
    25 g świeżych drożdży,
    łyżeczka cukru,
    1 i 1/2 - 3/4 szklanki ciepłej wody,
    łyżka oleju

    jajko + łyżka mleka
Wystaw ocenę:

4.49 (143 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże mieszamy z cukrem, pół szklanki ciepłej wody, łyżką mąki. Odstawiamy na 10-15 minut, aby zaczęły pracować.
    W dużej misce mieszamy ze sobą mąkę, sól, słonecznik, pozostałą wodę, którą dodajemy stopniowo oraz zaczyn drożdżowy.
    Mieszamy za pomocą łyżki. Przykrywamy folią spożywczą, wstawiamy na noc do lodówki.
  • 2. Następnego dnia wyjmujemy ciasto, podsypujemy mąką i zagniatamy, aby było elastyczne. Przykrywamy ściereczką, odkładamy na około 30 -35 minut.
    Roztrzepanym jajkiem z mlekiem smarujemy chleb. Posypujemy z góry ziarnami.
  • 3. Piekarnik wraz z naczyniem żaroodpornym nagrzewamy do 200 stopni.
    Przekładamy ostrożnie chleb do naczynia. Przykrywamy. Pieczemy przez 35 minut, a następnie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy kolejne 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować