Dorota T

babka w formie

Liczba punktów za aktywność
120
Liczba obserwujących
1

Wyślij wiadomość
pocztowka-folk-kujawska-niebieska-2742
ciasto dyniowe z bakaliami
Użytkownik babka w formie w dniu 19.01.2020 15:49 opublikował przepis :

ciasto dyniowe z bakaliami

Pyszne ciasto z dużą ilością rodzynek i włoskich orzechów. Miękkie, wilgotne, pachnące przyprawą do piernika, a przede wszystkim - bardzo łatwe do przygotowania. Wystarczy składniki wymieszać łyżką i gotowe, nie potrzebujecie nawet miksera. Polecam :-)

ciasto orzechowiec
Użytkownik babka w formie w dniu 19.01.2020 15:40 opublikował przepis :

ciasto orzechowiec

Pyszne, warstwowe ciasto na każdą okazję. Miodowe blaty przełożone kremem budyniowym zwieńczone chrupiącymi orzechami w karmelu. Ciasto pozornie pracochłonne ale tak naprawdę przygotowanie orzechowca nie sprawi Wam kłopotu. Ciasto warto przygotować dzień lub nawet dwa przed planowanym podaniem, aby dobrze zmiękło. I choć trudno wytrzymać, to jednak warto poczekać, aż nabierze pełni smaku.

śledzie po kaszubsku
Użytkownik babka w formie w dniu 19.01.2020 15:30 opublikował przepis :

śledzie po kaszubsku

W moim domu tradycyjny przepis na śledzie po kaszubsku to niekwestionowany lider wśród wszystkich przepisów na śledzie. Połączenie słonego smaku śledzi ze słodyczą rodzynek i lekko kwaśnym smakiem pomidorów bardzo nam odpowiada. Polecam Wam ten przepis nie tylko na święta :-)

domowa przyprawa do piernika
Użytkownik babka w formie w dniu 19.01.2020 15:23 opublikował przepis :

domowa przyprawa do piernika

W moim domu świąteczne pierniczki to pozycja obowiązkowa na Boże Narodzenie. Ich smak od lat podkreśla niezwykle aromatyczna domowa przyprawa korzenna. Przygotowuję ją bardzo szybko, w moździerzu rozdrabniam tylko goździki, pieprz i ziele angielskie, pozostałe składniki kupuję już zmielone. Spróbujcie, to naprawdę proste, a jaka satysfakcja ;-)

ciasto słonecznikowiec
Użytkownik babka w formie w dniu 24.11.2019 17:09 opublikował przepis :

ciasto słonecznikowiec

Ciemne ciasto przełożone kremem kajmakowym z dodatkiem chrupiącego słonecznika w karmelu. Ciasto jest pyszne, słodkie, ale nie przesłodzone. Przepis wydaje się pracochłonny, ale słonecznikowiec to naprawdę proste w przygotowaniu ciasto. U mnie jest prawdziwym hitem!

ciasto Michałek
Użytkownik babka w formie w dniu 03.11.2019 14:31 opublikował przepis :

ciasto Michałek

Jeśli lubicie warstwowe ciasta przekładane kremem - mam dzisiaj coś dla Was. Ciemny biszkopt nasączony kawą i alkoholem. Do tego dwie warstwy kremu budyniowego z dodatkiem pokruszonych cukierków - Michałków. Całość udekorowana posiekaną gorzką czekoladą i cukierkami. Ja jestem na tak ;-)

ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką
Użytkownik babka w formie w dniu 02.11.2019 13:08 opublikował przepis :

ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką

Przepis na klasyczne, rozpływające się w ustach, ucierane ciasto ze śliwkami i maślaną kruszonką. Puszyste, delikatne i pięknie pachnące. Proste i smaczne, a co najważniejsze - zawsze się udaje.

sałatka śledziowa z burakiem i czerwoną fasolą
Użytkownik babka w formie w dniu 22.09.2019 14:04 opublikował przepis :

sałatka śledziowa z burakiem i czerwoną fasolą

Prosta i bardzo smaczna sałatka śledziowa z burakiem i czerwoną fasolą. Jej przygotowanie z całą pewnością nie zajmie Wam dużo czasu ani energii. Niezależnie od tego, czy podacie ją w salaterce czy na półmisku - polecam ułożyć składniki warstwami.

śledzie z orzechami
Użytkownik babka w formie w dniu 22.09.2019 13:52 opublikował przepis :

śledzie z orzechami

Niezwykle oryginalny i efektowny sposób podania tradycyjnego śledzia, a jednocześnie bardzo łatwy do przygotowania. Śledź z orzechami będzie prezentował się znakomicie na wigilijnym stole

świąteczne ciasteczka maślane z żurawiną
Użytkownik babka w formie w dniu 22.09.2019 11:03 opublikował przepis :

świąteczne ciasteczka maślane z żurawiną

Cranberry Noel to jedne z moich ulubionych świątecznych ciasteczek i muszę przyznać, że od kilku lat nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia bez tych kruchych i bardzo delikatnych maślanych pyszności. W oryginalnym przepisie do ciasta dodać należy grubo posiekane orzechy pecan, a całość przed pieczeniem obtoczyć w kokosowych wiórkach ale moim chłopcom bardzo posmakowała wersja żurawinowa i tej trzymamy się od lat ;-)