Chleb pszenno żytni na drożdżach

3.82 (479 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby

Przepis na prosty i smaczny chleb pszenno żytni na drożdżach. Jeśli kusi Was pieczenie chleba, a do tej pory jeszcze się nie odważyliście, zacznijcie od tego łatwego przepisu. Chleb jest bardzo smaczny, ma miękki i elastyczny, niekruszący się środek i chrupiącą skórkę.

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej (typ 750)
    150 g mąki żytniej ( typ 720)
    400 ml letniej wody
    25 g świeżych drożdży
    2 płaskie łyżeczki soli
    2 płaskie łyżeczki cukru
Wystaw ocenę:

3.82 (479 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb pszenno żytni na drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczam w 2 łyżkach letniej wody wymieszanej z 1 łyżką mąki (z odmierzonej ilości do chleba) i odstawiam w ciepłe miejsce aby ruszyły.
    Mąkę przekładam do większej miski, dodaję cukier, sól , wodę oraz drożdże. Wszystko razem mieszam do połączenia składników. Ciasto wychodzi dość gęste i zwarte. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45 minut.
    Keksówkę (28x9cm) wykładam papierem od pieczenia. Przekładam wyrośnięte ciasto i wyrównuję łyżką namoczoną w wodzie (dzięki temu ciasto łatwiej odchodzi od łyżki). Przykrywam ściereczką i odstawiam ponownie do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni. Chleb piekę około godziny. Po tym czasie wyjmuję go z piekarnika i z foremki i studzę na kratce. Całkowicie ostudzony chleb dobrze się kroi ale smakuje najlepiej - jeszcze lekko ciepły ;-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować