Bardzo smaczny mięciutki chlebek kręcony z nadzieniem ze szpinaku, czosnku i masła. Uwielbiam domowe pieczywo i za każdym razem staram się je urozmaicać w różne zdrowe dodatki.
1 godz. 30 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
1 kg mąki pszennej
30 g drożdży
2 szklanki wody ciepłej
łyżeczka soli
Nadzienie:
200 g mrożonego szpinaku
50 g masła
4 ząbki czosnku
sól
Chleb kręcony ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesypać do miski, dodać pokruszone drożdże, sól i ciepłą wodę, zagnieść ręką ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 25 minut.
2.Mrożony szpinak przełożyć do masła, wstawić na palnik i rozpuścić. Dodać pokrojony czosnek oraz sól. Nadzienie wymieszać.
3.Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat podsypany mąką, podzielić na dwie części. Rozwałkować, posmarować nadzieniem, zwinąć dłuższe boki po ok 2 cm z każdej strony aby nadzienie nie wypłynęło, z krótszej strony zwijać chlebki jak roladę.
4.Keksówki posmarować masłem, chlebki przełożyć do formy i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
5.Chlebki smarujemy resztą nadzienie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 50 minut.
Komentarze