Chleb kręcony ze szpinakiem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczny mięciutki chlebek kręcony z nadzieniem ze szpinaku, czosnku i masła. Uwielbiam domowe pieczywo i za każdym razem staram się je urozmaicać w różne zdrowe dodatki.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg mąki pszennej
    30 g drożdży
    2 szklanki wody ciepłej
    łyżeczka soli

    Nadzienie:
    200 g mrożonego szpinaku
    50 g masła
    4 ząbki czosnku
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb kręcony ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesypać do miski, dodać pokruszone drożdże, sól i ciepłą wodę, zagnieść ręką ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 25 minut.
  • 2. Mrożony szpinak przełożyć do masła, wstawić na palnik i rozpuścić. Dodać pokrojony czosnek oraz sól. Nadzienie wymieszać.
  • rozkładanie szpinaku 3. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat podsypany mąką, podzielić na dwie części. Rozwałkować, posmarować nadzieniem, zwinąć dłuższe boki po ok 2 cm z każdej strony aby nadzienie nie wypłynęło, z krótszej strony zwijać chlebki jak roladę.
  • 4. Keksówki posmarować masłem, chlebki przełożyć do formy i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
  • chlebki przed pieczeniem 5. Chlebki smarujemy resztą nadzienie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 50 minut.
  • studzenie chlebków 6. Wyjmujemy z formy, studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Mąka pszenna Nadzienie Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować