Dziś kolejny chleb z naczynia żaroodpornego.
Ale dodatki jakie dałam to szpinak i pokrzywa.
Zamiast cukru użyłam syropu kukurydzianego.
Chlebek pyszny i najlepszy z masłem a jeszcze jakby było domowe byłoby super.
Dla 1 osoby
Składniki:
400 g mąki pszennej typ 500
350 g mąki pszennej typ 750
1 garść świeżego szpinaku
1 garść pokrzywy
8 g suchych drożdży
2 łyżki syropu kukurydzianego
1 łyżka soli ( płaska )
2 łyżki oleju
2 szk letniego mleka
Chleb ze szpinakiem i pokrzywą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wymieszać w mleku i syropie kukurydzianym.
Wymieszane z solą mąki wsypać do mleka, dodać olej i wrzucić posiekany szpinak i pokrzywę.
2.Wyrobić ciasto i zostawić je pod ściereczką aby wyrosło.
Gdy podrośnie włożyć do piekarnika naczynie zaroodporne i nagrzać je do 200 stopni.
Ciasto kilka razy złożyć i uformować bochenek.
Oprószyć mąką i zostawć do podrośnięcia.
Potem delikatnie bochenek umieścić w naczyniu, zakryć pokrywką i piec 30 minut.
Zdjąć pokrywkę i piec kolejne 30 minut.
Chleb wyjąć na kratkę i wystudzić.
Komentarze