Chleb ze szpinakiem i pokrzywą

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby

Dziś kolejny chleb z naczynia żaroodpornego.
Ale dodatki jakie dałam to szpinak i pokrzywa.
Zamiast cukru użyłam syropu kukurydzianego.
Chlebek pyszny i najlepszy z masłem a jeszcze jakby było domowe byłoby super.

  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej typ 500
    350 g mąki pszennej typ 750
    1 garść świeżego szpinaku
    1 garść pokrzywy
    8 g suchych drożdży
    2 łyżki syropu kukurydzianego
    1 łyżka soli ( płaska )
    2 łyżki oleju
    2 szk letniego mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb ze szpinakiem i pokrzywą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb ze szpinakiem i pokrzywą 1. Drożdże wymieszać w mleku i syropie kukurydzianym.
    Wymieszane z solą mąki wsypać do mleka, dodać olej i wrzucić posiekany szpinak i pokrzywę.
  • Chleb ze szpinakiem i pokrzywą 2. Wyrobić ciasto i zostawić je pod ściereczką aby wyrosło.
    Gdy podrośnie włożyć do piekarnika naczynie zaroodporne i nagrzać je do 200 stopni.
    Ciasto kilka razy złożyć i uformować bochenek.
    Oprószyć mąką i zostawć do podrośnięcia.
    Potem delikatnie bochenek umieścić w naczyniu, zakryć pokrywką i piec 30 minut.
    Zdjąć pokrywkę i piec kolejne 30 minut.
    Chleb wyjąć na kratkę i wystudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pokrzywa Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować