Buraczki z papryką i cebulką w zalewie octowej.

3.11 (9 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Buraczki jako dodatek do obiadu.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 kg buraków
    1/2 kg papryki
    1/2 kg cebuli
    1 szklanka octu 10%
    1 szklanka wody
    1 szklanka oleju
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżka soli
Wystaw ocenę:

3.11 (9 ocen)

Zobacz również:

Buraczki marynowane

Buraczki z papryką i cebulką w zalewie octowej. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraczki oczyścić, umyć i ugotować w całości. Następnie przestudzić, obrać ze skórek i zatrzeć na tarce z dużymi otworami.
    Cebulę i paprykę obrać i pokroić w cienkie paseczki.
    Składniki zalewy zagotować, dodać cebulę i paprykę – gotować 7 minut, następnie dodać buraki, całość wymieszać i gotować jeszcze 10 minut.
    Słoiki umyć, wyparzyć i osuszyć.
    Przestudzoną masę buraczaną przełożyć do słoików, słoiki zakręcić i pasteryzować 5 minut.

Porady

Tak przygotowane buraczki nadają się do bezpośredniego spożycia a spasteryzowane spokojnie możemy przechowywać aż do wiosny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować