Buraczki w zalewie octowej

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

W tym roku w moim ogródku miałam sporo małych buraczków. Postanowiłam, więc zamknąć je w słoiku. Będą w sam raz na zimę. Podam je jako dodatek do obiadu, takie całe malutkie lub do sałatek, utarte lub pokrojone. Jak macie małe buraczki to polecam Wam moją recepturę. Zróbcie.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na zalewę:
    pół szklanki octu 10 %
    3 szklanki wody
    6 łyżeczek cukru
    5 łyżeczek soli
    kilka liści laurowych
    kilka ziaren ziela angielskiego

    Dodatkowo:
    około 2 kg małych buraczków ćwikłowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Buraczki Pasty

Buraczki w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki zalewy przekładamy do garnka. Zagotowujemy i studzimy.
  • 2. Buraczki dokładnie myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowane obieramy i wkładamy do słoików.
  • 3. Następnie zalewamy je zimną zalewą i dokładnie zakręcamy. Pasteryzujemy około 10 minut na małym ogniu od zagotowania. Słoiki studzimy i przenosimy do spiżarni.

Porady

Słoiki i zakrętki powinny być dokładnie umyte, wyparzone i osuszone. Po pasteryzacji można słoiki obrócić do góry dnem. Z tej porcji wyszło mi 5 takich słoików jak na zdjęciu, pojemność około 400 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować