Smażona ryba z papryką w zalewie octowej

  • wyświetlono: 107 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Ryba w zalewie octowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego wykorzystania ryby. Takie danie jest pyszne, nadaje się zarówno na obiad jak i na kanapki. Największą zaletą zalewy octowej jest to, że kwas zawarty w occie dokładnie rozpuszcza wszystkie małe ości zawarte w rybie. Dodatkowo ocet jest świetnym konserwantem, dzięki czemu rybę w zalewie octowej można długo przechowywać.

AnetaJ
  • 1 porcje
  • 1min
  • Łatwy

Składniki

1,5 kg filetów rybnych (np. mintaja, dorsza)
Przyprawa do ryb
Mąka do panierowania
Jajka do panierki
Olej

Zalewa:
6 szkl wody
1 szkl octu 10%
2 łyżki soli
5 łyżek cukru

Cebula
Papryka czerwona, zielona i żółta
Liść laurowy
Ziele angielskie
Ziarna pieprzu

Sposób przygotowania przepisu:

Smażona ryba z papryką w zalewie octowej

  • 1. Filety rybne podzielić na mniejsze kawałki, posypać przyprawą do ryb. Jajka rozbełtać, moczyć w nich ryby, a później obtaczać w mące. Następnie smażyć na złoty kolor. Ryby odłożyć.
    Ocet, wodę, cukier, sól razem zagotować, odstawić do przestygnięcia. Cebulę pokroić w pióra, paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w grubsze paski.
    W słoiku układać porcjami rybę, cebulę oraz paprykę - zachowując luz, do 3/4 wysokości słoika, ryba spęcznieje. Dodać liść laurowy, pieprz i ziele angielskie, zalać zimną marynatą. Zamknąć szczelnie, odstawić w chłodne miejsce. Rybę można podać następnego dnia, ale warto odczekać co najmniej 48 godziny. Po tym czasie ryba jest najlepsza do spożycia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania kuchniazalewa octowazdrowie na talerzuRyba w occieryba w zalewie octowejprzystawka rybnabożonarodzeniowy przepis

Komentarze

Podobne przepisy

Kulki mięsno-rybne w zalewie octowej

Dodane przez: SprytnaChochla

Kulki mięsno-rybne w zalewie octowej

Tym razem przepis mojej mamy. Mięsno-rybne...

Ryba w leczo

Dodane przez: monika016

Ryba w leczo

Rybę w warzywach zna każdy z nas,...

Bób smażony na maśle z czosnkiem

Dodane przez: 2milutka

Bób smażony na maśle z czosnkiem

Bób to letnie warzywo, podobnie...

śledzie z żurawiną

Dodane przez: elka72

Śledzie w zalewie z żurawiną i kolendrą

Moja propozycja na świąteczne śledzie...

Makrela w pikantnej zalewie

Dodane przez: euphoriaa33

Makrela w pikantnej zalewie

Uwielbiam makrele w różnych postaciach....

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Śledzie w kwaśno słodkiej zalewie

Bardzo lubię śledzie, czym prostsze...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE