Buraczki w zalewie octowej

  • wyświetlono: 53663 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Buraczki, które zimą będą w sam raz np. do sałatek, obiadów czy po prostu do wyjadania ze słoika.

MagdalenaS

Składniki

ok 1 kg małych buraków
Zalewa:
1 l wody
1/2 szkl octu
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
kilka ziaren ziela angielskiego i kilka ziaren pieprzu, 3-4liście laurowe
Dodatkowo: goździki, kminek

Sposób przygotowania przepisu:

Buraczki w zalewie octowej

  • 1. Buraczki umyć, ugotować w wodzie do miękkości. ( w szybkowarze ok 20-25 minut). Gdy ostygną obrać. Małe buraczki w całości przełożyć do słoików, większe przekroić na połówki/ćwiartki.
  • 2. Z podanych składników zagotować zalewę. Do słoików można dokładać po kilka goździków/szczyptę kminku. Gorącą zalewą zalać buraczki tak aby w słoiku znalazły się ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Buraki pasteryzujemy ok 20 minut, następnie odstawiamy do wystygnięcia. Smacznego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylaburakiburaczkiocetprzetwory z burakówburaki na zimęburaki w occie

Komentarze

Podobne przepisy

Pomidory w zalewie octowej

Dodane przez: Świeca Urszula

Pomidory koktajlowe w zalewie octowej

Pomidorki to świetny dodatek...

cukinia

Dodane przez: Klaudia0318

Pyszna cukinia w zalewie octowej

Przepis na tę cukinię mam od cioci....

Buraczki w zalewie

Dodane przez: szynszyla

Buraczki w zalewie

Pyszna słodko-kwaśna zalewa. Takie...

Buraczki w zalewie

Dodane przez: Konto nieaktywne

Buraczki w zalewie

Bardzo ,smaczne buraczki w zalewie...

kabaczki

Dodane przez: Yaxley

Kabaczki w zalewie octowej

Dobry dodatek do zimowych obiadków.

Kurki w occie

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Kurki marynowane w zalewie octowej

Kurki to moje ulubione grzyby dlatego,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE