REKLAMA

Buraczki w zalewie octowej

wyświetlono: 101864 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Buraczki, które zimą będą w sam raz np. do sałatek, obiadów czy po prostu do wyjadania ze słoika.

opublikowany: 21.10.2015
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • ok 1 kg małych buraków
    Zalewa:
    1 l wody
    1/2 szkl octu
    1 łyżka soli
    1 łyżka cukru
    kilka ziaren ziela angielskiego i kilka ziaren pieprzu, 3-4liście laurowe
    Dodatkowo: goździki, kminek
Ocena:

(średnia 4.2 z 205 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Buraczki umyć, ugotować w wodzie do miękkości. ( w szybkowarze ok 20-25 minut). Gdy ostygną obrać. Małe buraczki w całości przełożyć do słoików, większe przekroić na połówki/ćwiartki.
  • 2. Z podanych składników zagotować zalewę. Do słoików można dokładać po kilka goździków/szczyptę kminku. Gorącą zalewą zalać buraczki tak aby w słoiku znalazły się ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Buraki pasteryzujemy ok 20 minut, następnie odstawiamy do wystygnięcia. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: AnnaKoziel jaaaa

Buraki w zalewie octowej

Robię je każdego roku, bo są bardzo smaczne i uwielbiam je z ziemniakami do sznycelka mielonego.

kategoria: Przetwory buraczki opublikowany: 30.08.2014 | wyświetlono: 67166 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: lexi27 lexi27

Klopsiki w zalewie octowej

Ta pyszna przekąska idealnie nadaje się na przyjęcia jak i bale sylwestrowe !

kategoria: Przystawki Przekąski opublikowany: 13.11.2014 | wyświetlono: 154807 Książki kucharskie: 15 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE