Obowiązkowo robione w moim domu co roku od lat, tak je lubimy :) Po zjedzeniu buraczków zalewę wykorzystuję przy gotowaniu barszczu. Nadaje mu doskonały smak i piękny kolor.
Składniki:
Na cztery słoiki o poj. 1l oraz jeden o poj. 400ml:
3,5kg malutkich buraczków
po 1 ząbku czosnku do każdego słoika
Zalewa:
8 szkl wody
1 szkl octu 10%
8 łyżek cukru
2,5 łyżki soli
4 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
4 ziarenka pieprzu
Buraczki w octowej zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraczki dokładnie myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 45 minut (aż lekko zmiękną). Odcedzamy, zalewamy zimną wodą, po chwili odlewamy ją.
2.Na dno każdego słoika wkładamy ząbek czosnku. Buraczki oskrobujemy lub cieniutko obieramy i wypełniamy nimi słoiki.
3.Zagotowujemy zalewę i wrzącą wlewamy do słoików tak, by całkowicie zakryła buraczki. Słoiki szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy przez 25 minut.
Komentarze