Buraczki w octowej zalewie

4.49 (145 ocen)

Obowiązkowo robione w moim domu co roku od lat, tak je lubimy :) Po zjedzeniu buraczków zalewę wykorzystuję przy gotowaniu barszczu. Nadaje mu doskonały smak i piękny kolor.

Składniki:

  • Na cztery słoiki o poj. 1l oraz jeden o poj. 400ml:

    3,5kg malutkich buraczków
    po 1 ząbku czosnku do każdego słoika

    Zalewa:

    8 szkl wody
    1 szkl octu 10%
    8 łyżek cukru
    2,5 łyżki soli
    4 liście laurowe
    5 ziarenek ziela angielskiego
    4 ziarenka pieprzu
Wystaw ocenę:

4.49 (145 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Buraczki

Buraczki w octowej zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraczki dokładnie myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 45 minut (aż lekko zmiękną). Odcedzamy, zalewamy zimną wodą, po chwili odlewamy ją.
  • Obrane buraczki 2. Na dno każdego słoika wkładamy ząbek czosnku. Buraczki oskrobujemy lub cieniutko obieramy i wypełniamy nimi słoiki.
  • 3. Zagotowujemy zalewę i wrzącą wlewamy do słoików tak, by całkowicie zakryła buraczki. Słoiki szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy przez 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować