Uwielbiam w okresie zimowym przygotowywać barszcz czerwony. Nie zawsze mam czas, aby przygotować swój zakwas więc często używam tych buraczków oraz ich marynaty, aby wzbogacić smak barszczu.
60 min
Dla 5 osób
Składniki:
2 kg małych buraków
1,5 l wody
3/4 szklanki octu 10%
10 ziaren pieprzu
10 ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
Marynowane buraczki do barszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki dokładnie myjemy, a następnie gotujemy aż będą miękkie, gdy już będą ugotowane odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
2.Po całkowitym ostygnięciu możemy je obrać (polecam ubrać rękawiczki gumowe, aby uniknąć zafarbowania dłoni)
3.Nalewamy wodę do garnka, dodajemy wszystkie przyprawy i tak przygotowaną zalewę gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut.
Po upływie tego czasu dolewamy ocet, mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 2-3 minuty.
4.Buraki wkładamy do słoiczków, a następnie zalewamy gorącą zalewą. Zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut.
Komentarze