Marynowane buraczki do barszczu

3.85 (27 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Uwielbiam w okresie zimowym przygotowywać barszcz czerwony. Nie zawsze mam czas, aby przygotować swój zakwas więc często używam tych buraczków oraz ich marynaty, aby wzbogacić smak barszczu.

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 2 kg małych buraków
    1,5 l wody
    3/4 szklanki octu 10%
    10 ziaren pieprzu
    10 ziaren ziela angielskiego
    4 liście laurowe
    1 łyżka cukru
    1 łyżka soli
Wystaw ocenę:

3.85 (27 ocen)

Marynowane buraczki do barszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki dokładnie myjemy, a następnie gotujemy aż będą miękkie, gdy już będą ugotowane odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  • 2. Po całkowitym ostygnięciu możemy je obrać (polecam ubrać rękawiczki gumowe, aby uniknąć zafarbowania dłoni)
  • 3. Nalewamy wodę do garnka, dodajemy wszystkie przyprawy i tak przygotowaną zalewę gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut.
    Po upływie tego czasu dolewamy ocet, mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 2-3 minuty.
  • 4. Buraki wkładamy do słoiczków, a następnie zalewamy gorącą zalewą. Zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować