Bigos świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby suszone namoczyć w wodzie.
Odcisnąć kapustę, przełożyć do garnka, zalać wodą z moczonych grzybów, gdyby było za mało, dodać zwykłej wody tyle, aby zakryć kapustę, gotować.
Grzyby i śliwki pokroić w paski.
2.Żeberka pokroić na kawałki, łopatkę w grubszą kostkę, obsmażyć na tłuszczu, oprószając mięso solą i pieprzem.dodać do kapusty razem z przyprawami i grzybami.
Musimy mieszać co jakiś czas kapustę, aby się nie przypaliła.
3.Ugotowane żeberka wyjąć z kapusty, oddzielić mięso od kości.
Kiełbasę, pokroić w pół plastry, cebulę i boczek w kostkę, wszystko przesmażyć na tłuszczu, dodać do kapusty razem ze śliwkami i mięsem z żeberek.podlać winem, gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa.
Bigos doprawić do smaku solą i pieprzem.
Komentarze