Bigos świąteczny

5 (193 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 7 osób
  • Średni

Tradycyjny bigos na różne okazje i święta.

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 7 osób
  • Średni

Składniki:

  • kapusta kiszona - 1,5 kg
    żeberka wieprzowe - 400 g
    łopatka wieprzowa - 350 g
    czerwone wytrawne wino - 3/4 szkl
    cienka kiełbasa - 200 g
    boczek wędzony - 150 g
    cebula - 2 szt
    śliwki suszone - 80 g
    borowiki suszone - 30 g
    sól
    pieprz
    listki laurowe - 3 szt
    ziele angielskie - 3 szt
    jałowiec ziarna - 3 szt
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Bigos świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby suszone namoczyć w wodzie.
    Odcisnąć kapustę, przełożyć do garnka, zalać wodą z moczonych grzybów, gdyby było za mało, dodać zwykłej wody tyle, aby zakryć kapustę, gotować.
    Grzyby i śliwki pokroić w paski.
  • 2. Żeberka pokroić na kawałki, łopatkę w grubszą kostkę, obsmażyć na tłuszczu, oprószając mięso solą i pieprzem.dodać do kapusty razem z przyprawami i grzybami.
    Musimy mieszać co jakiś czas kapustę, aby się nie przypaliła.
  • 3. Ugotowane żeberka wyjąć z kapusty, oddzielić mięso od kości.
    Kiełbasę, pokroić w pół plastry, cebulę i boczek w kostkę, wszystko przesmażyć na tłuszczu, dodać do kapusty razem ze śliwkami i mięsem z żeberek.podlać winem, gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa.
    Bigos doprawić do smaku solą i pieprzem.

Porady

Najlepszy bigos jest na drugi czy trzeci dzień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kapusta Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować