Bigos z kiszonej kapusty
- wyświetlono: 404197 |
- dodany do książki kucharskiej: 17 |
- polecenia: 2
Nasz polski, najpyszniejszy bigos z kiszonej kapusty :) Taki bigos można przygotować na rodzinną imprezę, ale nie tylko. Będzie świetną opcją zwłaszcza wtedy, gdy zostały nam kawałki mięs czy kiełbasy - warto zbierać je i mrozić, a potem przygotować pyszny bigos z kiszonej kapusty
Składniki
Bigos z kiszonej kapusty:2 kg dobrej kapusty kiszonej
250 g karkówki
250 g łopatki
100 g boczku wędzonego
2 kiełbasy śląskie
3 grzybki suszone
2 śliwki suszone
2 cebule
3 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
smalec do smażenia cebuli i mięsa (ok. 100g)
sól, pieprz, papryka ostra i słodka
Sposób przygotowania przepisu:
Bigos z kiszonej kapusty
- 1.
Bigos z kiszonej kapusty:
Kapustę opłukać, pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić kapustę do garnka,zalać wodą,aby przykryła kapustę. Zagotować i odlać wodę. Do kapusty wlać ok. 1 szklankę wody. Dodać ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, grzybki i śliwki. - 2. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać smalec i zeszklić cebulę. Wrzucić do kapusty. Karkówkę i łopatkę umyć i pokroić w kostkę. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę. Na patelni (tej samej,na której była smażona cebula) dodać smalec i smażyć na rumiano : karkówkę, łopatkę, boczek i kiełbasę.
- 3.
Usmażone mięso dorzucić do kapusty z przyprawami . Dusić ok. 1 godzinę. Dodać sól,pieprz i paprykę.
Gotować jeszcze 1 godzinę. Zimny bigos schować do lodówki.
Następnego dnia gotować jeszcze raz 1 godzinę. Bigos z kiszonej kapusty jest gotowy :)
Porady
Jeśli macie pieczone mięso to można dodać do bigosu. Bigos z kiszonej kapusty będzie jeszcze smaczniejszy.
Podobne przepisy
Dodane przez: gotowaniepomojemu.pl
Bigos z kapusty białej i kiszonej
Bigos z kapusty białej i kiszonej...
Dodane przez: kuchenny świat
Bigos z kiszonej kapusty z kiełbaską
Zapraszam na smaczny, rozgrzewający...
Komentarze