Kremówka

4.5 (191 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Trudny

Przepis świetny cała moja rodzina się zachwycała tym ciastem.
Zaczerpnięty przepis z Słodka Kuchnia Pszczółek

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Trudny

Składniki:

  • Ciasto :
    2 blaty gotowego ciasta francuskiego
    Krem:
    śmietanka 36 % - 1 szkl
    żółtka jaj - 6 szt
    mleko - 1/2 l
    cukier - 150 g
    masło 82 % - 150 g temp.pokojowa
    ziarenka wydrążone z 1 laski wanilii
    mąka ziemniaczana - 3 łyżki
    mąka pszenna - 1 łyżka
    Dodatkowo :
    cukier puder do opruszenia ciasta
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kremówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dwie identyczne blachy wyłożyć papierem do pieczenia, każdy blat ciasta wyłożyć do blachy, nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stop.
    Termoobieg na ok.15 minut.
  • 2. Krem:
    Do rondla wlać 1,5 szkl mleka, dodać śmietankę kremówkę, cukier i ziarenka laski wanilii, postawić rondel na ogniu i doprowadzić do zagotowania.
    Następnie do pozostałego mleka dodać obie mąki i żółtka, dobrze wymieszać.
    Przygotowaną mieszankę wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania budyniu, ostudzić.
    Do miski przełożyć masło, ucierając, dodawać po łyżce budyniu cały czas ucierając.
  • 3. Gotowy krem wyłożyć na pierwszy blat ciasta, przykryć drugim blatem.
    Kremówkę bardzo dobrze oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować