Ciasto :
2 blaty gotowego ciasta francuskiego
Krem:
śmietanka 36 % - 1 szkl
żółtka jaj - 6 szt
mleko - 1/2 l
cukier - 150 g
masło 82 % - 150 g temp.pokojowa
ziarenka wydrążone z 1 laski wanilii
mąka ziemniaczana - 3 łyżki
mąka pszenna - 1 łyżka
Dodatkowo :
cukier puder do opruszenia ciasta
Sposób przygotowania przepisu:
Kremówka
1.
Dwie identyczne blachy wyłożyć papierem do pieczenia, każdy blat ciasta wyłożyć do blachy, nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stop.
Termoobieg na ok.15 minut.
2.
Krem:
Do rondla wlać 1,5 szkl mleka, dodać śmietankę kremówkę, cukier i ziarenka laski wanilii, postawić rondel na ogniu i doprowadzić do zagotowania.
Następnie do pozostałego mleka dodać obie mąki i żółtka, dobrze wymieszać.
Przygotowaną mieszankę wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania budyniu, ostudzić.
Do miski przełożyć masło, ucierając, dodawać po łyżce budyniu cały czas ucierając.
3.
Gotowy krem wyłożyć na pierwszy blat ciasta, przykryć drugim blatem.
Kremówkę bardzo dobrze oprószyć cukrem pudrem.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze