Świąteczny bigos 3-dniowy

4.42 (212 ocen)

Bigos chyba każdemu kojarzy się ze świętami i tradycją. Najlepszy to taki z dobrej kapusty kiszonej, przygotowywany przez 3 dni, wtedy wówczas nabiera lepszego smaku, a po kuchni rozchodzą się kuszące aromaty. W moim domu rodzinnym taki bigos zawsze jest na święta, a najlepszy robi mama. Oto pyszny przepis na bigos świąteczny.

Składniki:

  • kapusta kiszona 4 kg.
    kiełbasa np. śląska ok. 1 kg.
    mięso mieszane (drobiowe, wieprzowe) np. łopatka, szynka, ćwiartki z kurczaka)800 g. wieprzowe, 3 szt. średnie ćwiartek z kurczaka
    boczek surowy wędzony 300 g.
    liście laurowe 5 szt.
    ziele angielskie 5 szt.
    suszone grzyby 1 duża garść
    powidła śliwkowe domowej roboty 3 łyżki
    śliwki suszone 5 szt.
    kostka rosołowa 2 szt.
    przyprawa do bigosu do smaku
    przecier pomidorowy 2 łyżki
    woda ok. 1 i 1/2 szkl. + do podlewania
    olej do smażenia
    przyprawy do mięsa:
    a) przyprawa do mięs Delikata 2 łyżki
    b) pieprz 1/2 łyżeczki
    c) majeranek suszony 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.42 (212 ocen)

Świąteczny bigos 3-dniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bigos świąteczny - przepis:
    Pierwszego dnia kapustę opłukać, poszatkować i wrzucić do dużego gara. Wlać wodę i gotować, gdy woda w garze z kapustą zagotuje się, wymienić wodę na nową. Ogólnie gotować kapustę 1 godzinę.
  • 2. Drugiego dnia dodać ziele angielskie,przyprawę do bigosu,liście laurowe, pokruszone kostki rosołowe, grzyby, doprawione mięso, pokrojone w kostkę i podsmażone do miękkości ( drobiowe oskubane ), podsmażoną kiełbasę w kostce i boczek. Co jakiś czas dolewać wodę, aby bigos nie przywarł do dna. Gotować ok. 1 godziny na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
  • 3. Trzeciego dnia dodać śliwki, powidła i przecier pomidorowy. Gotować ok. 1 godziny na małym ogniu, co jakiś czas mieszając i sprawdzając, aby bigos nie przypalił się.

Porady

Jeżeli ktoś chce, może dodać do bigosu 1/2 szkl. wytrawnego czerwonego wina w trzecim dniu gotowania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Grzyby Kapusta Mięso Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Bigos świąteczny – przepis nie tylko na Boże Narodzenie

Dla wielu osób bigos świąteczny nierozerwalnie kojarzy się czasem bożonarodzeniowym. Jednak bigot gotowany 3 dni można przyrządzić nie tylko w grudniu. Pożywne i rozgrzewające danie, jakim jest bigos świąteczny, może cieszyć smakiem podczas spotkań w rodzinnym gronie albo imprez wśród przyjaciół. Taki bigos świąteczny to także świetne danie na Sylwestra, kiedy w napięciu czekamy na wybicie północy na zegarze.

Przepis na bigos świąteczny powinien zawierać najwyższej jakości składniki. Podstawą pysznego bigosu będzie kiszona kapusta. Do tego bigos świąteczny będzie smakował wyjątkowo, gdy urozmaicimy go różnego rodzajami mięs np.: wędzony boczek, karkówka, wędzona pierś kurczaka. Dobry bigos świąteczny mają w składzie aromatyczne suszone grzyby. Warto sięgnąć po duże kapelusze borowików, które nadadzą daniu wyrazistości. Przy braku tych szlachetnych odmian można skorzystać z podgrzybków. Dobry bigos świąteczny to także okazja do doprawienia go jałowcem, majerankiem, zielem angielskim, liściem laurowym, a nawet odrobina zmielonego kminku.

Bigos 3-dniowy na święta to także niezastąpiona okazja do użycia wędzonych śliwek. Zamiast suszonych owoców wędzone śliwki nie są tak słodkie i sprawiają, że bigos świąteczny ma bardziej „dymny” zapach. Warto spróbować bigosu świątecznego w lekko zmienionej wersji. Przygotowując bigos 3-dniowy warto gotować go w garnku o grubym dnie i od czasu do czasu mieszać od spodu drewnianą łyżką. Bigos świąteczny będzie smakował wyśmienicie, gdy poszatkujemy kapustkę na cienkie "nitki". 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować