Bigos chyba każdemu kojarzy się ze świętami i tradycją. Najlepszy to taki z dobrej kapusty kiszonej, przygotowywany przez 3 dni, wtedy wówczas nabiera lepszego smaku, a po kuchni rozchodzą się kuszące aromaty. W moim domu rodzinnym taki bigos zawsze jest na święta, a najlepszy robi mama. Oto pyszny przepis na bigos świąteczny.
4.42 (212 ocen)
Porady
Jeżeli ktoś chce, może dodać do bigosu 1/2 szkl. wytrawnego czerwonego wina w trzecim dniu gotowania.
Dla wielu osób bigos świąteczny nierozerwalnie kojarzy się czasem bożonarodzeniowym. Jednak bigot gotowany 3 dni można przyrządzić nie tylko w grudniu. Pożywne i rozgrzewające danie, jakim jest bigos świąteczny, może cieszyć smakiem podczas spotkań w rodzinnym gronie albo imprez wśród przyjaciół. Taki bigos świąteczny to także świetne danie na Sylwestra, kiedy w napięciu czekamy na wybicie północy na zegarze.
Przepis na bigos świąteczny powinien zawierać najwyższej jakości składniki. Podstawą pysznego bigosu będzie kiszona kapusta. Do tego bigos świąteczny będzie smakował wyjątkowo, gdy urozmaicimy go różnego rodzajami mięs np.: wędzony boczek, karkówka, wędzona pierś kurczaka. Dobry bigos świąteczny mają w składzie aromatyczne suszone grzyby. Warto sięgnąć po duże kapelusze borowików, które nadadzą daniu wyrazistości. Przy braku tych szlachetnych odmian można skorzystać z podgrzybków. Dobry bigos świąteczny to także okazja do doprawienia go jałowcem, majerankiem, zielem angielskim, liściem laurowym, a nawet odrobina zmielonego kminku.
Bigos 3-dniowy na święta to także niezastąpiona okazja do użycia wędzonych śliwek. Zamiast suszonych owoców wędzone śliwki nie są tak słodkie i sprawiają, że bigos świąteczny ma bardziej „dymny” zapach. Warto spróbować bigosu świątecznego w lekko zmienionej wersji. Przygotowując bigos 3-dniowy warto gotować go w garnku o grubym dnie i od czasu do czasu mieszać od spodu drewnianą łyżką. Bigos świąteczny będzie smakował wyśmienicie, gdy poszatkujemy kapustkę na cienkie "nitki".
Komentarze