Bigos świąteczny

  • wyświetlono: 326 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 2

Bigos świąteczny musi mieć wyjątkowy smak. Zawsze podkreślam go dodatkiem powideł. Trzeba trochę poświęcić czasu na jego przygotowanie ale warto.

2018-06-09-16-53-32
  • 360min

Składniki

2,5 kg kiszonej kapusty
1 szkl suszonych grzybów
2 ugotowane udka
ok 1,5 kg różnych wędlin (kiełbasa swojska, boczek, szynka)
wędzone żeberko
1 koncentrat pomidorowy
2-3 łyżki powideł śliwkowych
1 przyprawa do bigosu
3 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
sól
pieprz

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Bigos świąteczny

  • 1. Kapustę dobrze płuczemy i odciskamy. Kroimy na mniejsze kawałki, w razie potrzeby.
  • 2. Grzyby moczymy w wodzie przez kilka godzin. Gotujemy około 30 minut.
  • 3. Udka obieramy, wędliny kroimy na kawałki. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy najpierw boczek, kiedy wytopi się z niego trochę tłuszczu dodajemy resztę mięsa. Podsmażamy przez chwilę.
  • 4. Do dużego garnka przekładamy kapustę, grzyby, żeberko oraz podsmażone mięsa. Dokładnie mieszamy. Dokładamy przyprawę do bigosu, ziele angielskie, liście laurowe, koncentrat oraz powidła. Prażymy na niewielkim ogniu przez 3 godziny mieszając co jakiś czas. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe_przysmakimama_mnie_nauczylakapustapowidłagrzybyświętabigosboże_narodzenia
 

Komentarze

Podobne przepisy

Bigos świąteczny imprezowy

Dodane przez: MonikaW

Bigos świąteczny imprezowy

Bigos świąteczny/imprezowy - jedna...

Danie

Dodane przez: 2milutka

Świąteczny bigos

Danie bez którego nie istnieją...

Bigos

Dodane przez: czarrna

Bigos

Idealny na świąteczny stół

image-06jbr6h

Dodane przez: Anitak0610

Bigos

Tradycyjnie w każdym domu nie może...

Bigos świąteczny wersja 2018

Dodane przez: monikaT83

Bigos świąteczny wersja 2018

...niby nic szczególnego, ale to...