Bigos świąteczny

5 (158 ocen)

  • 6 godz.

Bigos świąteczny musi mieć wyjątkowy smak. Zawsze podkreślam go dodatkiem powideł. Trzeba trochę poświęcić czasu na jego przygotowanie ale warto.

  • 6 godz.

Składniki:

  • 2,5 kg kiszonej kapusty
    1 szkl suszonych grzybów
    2 ugotowane udka
    ok 1,5 kg różnych wędlin (kiełbasa swojska, boczek, szynka)
    wędzone żeberko
    1 koncentrat pomidorowy
    2-3 łyżki powideł śliwkowych
    1 przyprawa do bigosu
    3 liście laurowe
    kilka ziaren ziela angielskiego
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

5 (158 ocen)

Zobacz również:

Powidła Dania główne Bigos

Bigos świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę dobrze płuczemy i odciskamy. Kroimy na mniejsze kawałki, w razie potrzeby.
  • 2. Grzyby moczymy w wodzie przez kilka godzin. Gotujemy około 30 minut.
  • 3. Udka obieramy, wędliny kroimy na kawałki. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy najpierw boczek, kiedy wytopi się z niego trochę tłuszczu dodajemy resztę mięsa. Podsmażamy przez chwilę.
  • 4. Do dużego garnka przekładamy kapustę, grzyby, żeberko oraz podsmażone mięsa. Dokładnie mieszamy. Dokładamy przyprawę do bigosu, ziele angielskie, liście laurowe, koncentrat oraz powidła. Prażymy na niewielkim ogniu przez 3 godziny mieszając co jakiś czas. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kapusta Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować