jajko - 1szt
cukier - 1,5 łyżki
ser biały - 300 g
rodzynki - 1 łyżka
aromat migdałowy
mąka - 4 łyżki + 2 łyżki do obtoczenia
tłuszcz do smażenia
szczypta soli
cukier puder
Sposób przygotowania przepisu:
Placuszki serniczki
1.
Ser przecisnąć przez praskę do ziemniaków, dodać cukier, sól i jajko zmiksować mikserem.
Następnie dodać mąkę, rodzynki i aromat, dokładnie wymieszać.
2.
Ciasto jest bardzo klejące, za pomocą dużej łyżki nabierać porcję ciasta, zwilżonymi rękoma formować kule lekko spłaszczyć, obtaczać w mące.
3.
Smażyć placuszki w głębokim tłuszczu na dobrze rozgrzanej patelni.
Po tym czasie zmniejszyć ogień i smażyć na wolnym ogniu z każdej strony na rumiano.
4.
Wyjmować placuszki patyczkiem od szaszłyków, na ręcznik papierowy, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
Obtaczać w cukrze pudrze.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze