Placuszki serniczki

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Szybkie, delikatne i aromatyczne placuszki serowe

  • 25 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • jajko - 1szt
    cukier - 1,5 łyżki
    ser biały - 300 g
    rodzynki - 1 łyżka
    aromat migdałowy
    mąka - 4 łyżki + 2 łyżki do obtoczenia
    tłuszcz do smażenia
    szczypta soli
    cukier puder

Placuszki serniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placuszki serniczki 1. Ser przecisnąć przez praskę do ziemniaków, dodać cukier, sól i jajko zmiksować mikserem.
    Następnie dodać mąkę, rodzynki i aromat, dokładnie wymieszać.
  • Placuszki serniczki 2. Ciasto jest bardzo klejące, za pomocą dużej łyżki nabierać porcję ciasta, zwilżonymi rękoma formować kule lekko spłaszczyć, obtaczać w mące.
  • Placuszki serniczki 3. Smażyć placuszki w głębokim tłuszczu na dobrze rozgrzanej patelni.
    Po tym czasie zmniejszyć ogień i smażyć na wolnym ogniu z każdej strony na rumiano.
  • Placuszki serniczki 4. Wyjmować placuszki patyczkiem od szaszłyków, na ręcznik papierowy, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
    Obtaczać w cukrze pudrze.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy