REKLAMA

Bigos świąteczny

wyświetlono: 539 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Bigos świąteczny ugotowany ze świeżej i kiszonej kapusty z golonką, pieczarkami, wędzonym boczkiem i kiełbasą.

opublikowany: 17.04.2019
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 80 godz.
  • Średni

Składniki:

  • kiszona kapusta (z domowego kiszenia) 2 kg
    biała kapusta 1 kg
    golonka wieprzowa tylna 1,5 kg
    kiełbasa śląska 4 szt.
    śliwki mrożone 6 szt. (prezydent)
    boczek wędzony 30 dag
    pieczarki większe 8 szt.
    liść laurowy 3 szt.
    ziele angielskie 8-10 szt.
    sól
    pieprz ziołowy
    pieprz czarny młotkowany
    papryka czerwona mielona 2 łyżki
    czosnek 3 ząbki
    cebula 2 szt.
    jałowiec owoc 4-5 ziaren
    tymianek pół małej łyżeczki
    majeranek 2 łyżki
    wino czerwone wytrawne 125 ml(pół szklanki)
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Golonkę myjemy i zalewamy wodą do jej zakrycia, gotujemy 3 godziny. Podczas gotowania dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.Ugotowaną golonkę pozbawiamy kości, kroimy w większą kostkę 3x3cm. Wywar cedzimy przez sitko. W wywarze gotujemy poszatkowaną białą kapustę z pokrojoną w kostkę golonką i pieczarkami. Kapustę białą gotujemy do jej miękkości. Gdy kapusta będzie miękka dodajemy do niej odciśniętą z soku kiszoną kapustę, dokładnie mieszamy i gotujemy 3 godziny na wolnym ogniu pod przykryciem. Gotując bigos musimy często mieszać kapustę. W międzyczasie smażymy z cebulą kiełbasę pokrojoną, wędzony boczek i usmażony dodajemy do gotującej się kapusty, ponownie mieszamy. Po dwóch godzinach gotowania dodajemy wszystkie suche przyprawy i ponownie mieszamy. W następnym, trzecim dniu gotowania bigosu dodajemy pokrojone mrożone śliwki, wino i gotujemy 2 godziny, także często mieszamy. W trzecim dniu zagotowuję bigos i gotuję około dwóch godzin, próbuję smak, w razie potrzeby doprawiam i kończę gotowanie. Bigos podajemy na gorąco, najlepiej z pieczywem domowego wypieku. Bigos możemy także za wekować do słoików.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: kiziolek201 P1070178

Bigos świąteczny

Tradycyjny bigos na różne okazje i święta.

kategoria: Dania główne bigos opublikowany: 29.09.2019 | wyświetlono: 317 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 1
Dodane przez: Bożena Z. ja.

Świąteczny bigos na bogato

Świąteczny bigos na bogato z grzybami, boczkiem, mięsem kiełbasa i śliwkami i rodzynkami.

kategoria: Dania główne bigos opublikowany: 16.11.2019 | wyświetlono: 1143 Książki kucharskie: 7 | Polecenia: 1
Dodane przez: Beata12 944684_673765892771237_7676383164500564981_n

Bigos świąteczny

Pyszny bigos nie tylko w święta

kategoria: kapusta kiszona Dania główne bigos opublikowany: 03.01.2016 | wyświetlono: 209 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE