Świąteczny bigos na bogato

4.98 (154 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Świąteczny bigos na bogato z grzybami, boczkiem, mięsem kiełbasa i śliwkami i rodzynkami.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg kiszonej kapusty
    1/2 główki świeżej kapusty pokrojonej w paski
    50 g suszonych grzybów
    10 sztuk suszonych śliwek
    garść rodzynek
    kawałek boczku wędzonego
    1/2 kg mięsa wieprzowego z
    kawałek wołowiny
    około 150 g słoniny
    2 laski kiełbasy podwawelskiej
    1 szklanka bulionu
    3 cebule
    250 g przecieru pomidorowego
    woda do podlania
    przyprawy:
    cukier
    sól
    5 ziaren pieprzu
    4 liście laurowe,
    5 ziaren ziela angielskiego,
    kilka ziaren jałowca,
    1/2 łyżeczki kminku,
    trochę majeranku
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    1/2 szklanki czerwonego wina
Wystaw ocenę:

4.98 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Świąteczny bigos na bogato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby suszone, śliwki i rodzynki zalać wodą, odstawić.
    Słoninę i boczek pokroić, obsmażyć. Dodać pokrojone w kostkę: mięso wieprzowe i kiełbasę.
    Dodać pokrojoną cebulę i zeszklić.
    Wszystko przełożyć do większego garnka i postawić na małym ogniu.
  • 2. Do garnka wrzucić odciśnięta, posiekaną kapustę kiszoną, dodać świeżą , pokrojoną kapustę, wlać wino, bulion i przecier pomidorowy. Dodać też namoczone śliwki, rodzynki i grzyby wraz z wodą z ich moczenia.
    Do tych składników też dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarna jałowca, ziarna pieprzu i pozostałe przyprawy.
  • 3. Całość gotować przez około 1,5 - 2 godziny od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby podlewać wodą, żeby się nie przypalił. Bigos dusić, aż nabierze aromatycznego smaku. Podawać z pieczywem.
    Smacznego:)

Porady

podczas gotowania często mieszaj! przyprawy dodajemy najlepiej wg własnego uznania i smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować