Świąteczny bigos na bogato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby suszone, śliwki i rodzynki zalać wodą, odstawić.
Słoninę i boczek pokroić, obsmażyć. Dodać pokrojone w kostkę: mięso wieprzowe i kiełbasę.
Dodać pokrojoną cebulę i zeszklić.
Wszystko przełożyć do większego garnka i postawić na małym ogniu.
2.Do garnka wrzucić odciśnięta, posiekaną kapustę kiszoną, dodać świeżą , pokrojoną kapustę, wlać wino, bulion i przecier pomidorowy. Dodać też namoczone śliwki, rodzynki i grzyby wraz z wodą z ich moczenia.
Do tych składników też dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarna jałowca, ziarna pieprzu i pozostałe przyprawy.
3.Całość gotować przez około 1,5 - 2 godziny od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby podlewać wodą, żeby się nie przypalił. Bigos dusić, aż nabierze aromatycznego smaku. Podawać z pieczywem.
Smacznego:)
Porady
podczas gotowania często mieszaj!
przyprawy dodajemy najlepiej wg własnego uznania i smaku.
Komentarze