Pyszne i puszyste racuszki drożdżowe bez glutenu. Bardzo posmakowały całej mojej rodzinie. Są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Można podać je samodzielnie, lub z ulubionym dżemem, czy kremem czekoladowym.
30 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
-40 g świeżych drożdży
-4 łyżeczki cukru
-2 szklanki ciepłego mleka
-1,5 szklanki mąki ryżowej
-1 szklanka mąki jaglanej
-1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
-2 łyżki soku z cytryny
-2 małe jajka
-2 duże jabłka
-olej do smażenia
Bezglutenowe racuchy drożdżowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże kruszymy do miski i zasypujemy cukrem. Dolewamy ciepłe mleko i dokładnie mieszamy.
2.W osobnej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy obie mąki i cukier z wanilią, dokładnie mieszamy. Wlewamy zaczyn z drożdży i mleka, dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
3.W tym czasie obrane jabłka ścieramy na dużych oczkach i polewamy sokiem z cytryny.
4.Wyrośnięte ciasto dokładnie mieszamy ze startymi jabłkami.
5.Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany olej łyżką wykładamy placuszki i wygładzamy. Racuszki smażymy na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Smacznego!
Komentarze