Bezglutenowe racuchy drożdżowe z jabłkami

3.07 (14 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pyszne i puszyste racuszki drożdżowe bez glutenu. Bardzo posmakowały całej mojej rodzinie. Są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Można podać je samodzielnie, lub z ulubionym dżemem, czy kremem czekoladowym.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -40 g świeżych drożdży
    -4 łyżeczki cukru
    -2 szklanki ciepłego mleka
    -1,5 szklanki mąki ryżowej
    -1 szklanka mąki jaglanej
    -1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
    -2 łyżki soku z cytryny
    -2 małe jajka
    -2 duże jabłka
    -olej do smażenia
Wystaw ocenę:

3.07 (14 ocen)

Zobacz również:

Racuchy

Bezglutenowe racuchy drożdżowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Drożdże kruszymy do miski i zasypujemy cukrem. Dolewamy ciepłe mleko i dokładnie mieszamy.
  • 2 2. W osobnej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy obie mąki i cukier z wanilią, dokładnie mieszamy. Wlewamy zaczyn z drożdży i mleka, dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
  • 3 3. W tym czasie obrane jabłka ścieramy na dużych oczkach i polewamy sokiem z cytryny.
  • 4 4. Wyrośnięte ciasto dokładnie mieszamy ze startymi jabłkami.
  • 5 5. Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany olej łyżką wykładamy placuszki i wygładzamy. Racuszki smażymy na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jabłka Mąka ryżowa Mąka jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować