Makaron z boczkiem i pietruszką w sosie śmietanowym

5 (11 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pyszny i sycący obiad w niecałe pół godziny? To możliwe :) Proponuję makaron z boczkiem w aromatycznym sosie na bazie słodkiej śmietanki, dużej ilości świeżej natki pietruszki i tartego sera. Znika jeszcze szybciej niż pojawia się na stole.

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -300 g ulubionego makaronu (u mnie penne bezglutenowe)
    -200 g śmietany 30%
    -50 g ulubionego, twardego sera
    -1 jajko
    -1 duży pęczek natki pietruszki
    -1 duży ząbek czosnku
    -150 g boczku wędzonego surowego
    -sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (11 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania z makaronem

Makaron z boczkiem i pietruszką w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. W misce dokładnie roztrzepujemy jajko przy pomocy widelca. Wlewamy śmietankę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy. Solimy i dodajemy obfitą ilość świeżo zmielonego czarnego pieprzu, mieszamy.
  • 2 2. Na suchą, głęboką patelnię, wykładamy pokrojony w kosteczkę boczek (dolną skórę boczku należy odkroić). Smażmy około 5 minut od czasu do czasu mieszając, aż tłuszcz się wytopi. Dodajemy drobno posiekaną natkę, mieszamy, wlewamy mieszankę ze śmietanką. Następnie dodajemy ugotowany według przepisu na opakowaniu i odcedzony makaron, szybko i energicznie mieszamy. Ciągle mieszając całość smażymy około 3 minuty. Danie przed podaniem posypujemy startym na drobnych oczkach serem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować