Ciasto babie lato-z jabłkami, kremem, słonecznikiem - po prostu pyszne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początek polecam zrobić bazę kremu
Do garnka dajemy mąkę pszenną tortową, ziemniaczaną, cukier, żółtka i mleko-wszystko mieszamy do połączenia i gotujemy do zgęstnienia mieszając by się nie przypaliło.
Powstały budyń studzimy.
BISZKOPT
5 białek (3+2 z kremu) ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy 4 łyżki cukru-miksujemy.
Zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka-miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i mąkę i wszystko delikatnie miksujemy.
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia wykładamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 15 minut. Biszkopt studzimy.
JABŁKA
ok 2 kg (można dać więcej) dowolnych, najlepiej kwaskowych jabłek obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach, prażymy ok 15 minut tak by zmiękły i zmieniły konsystencję.
Do gorących jabłek dodajemy 2 galaretki cytrynowe, dokładnie mieszamy żeby się rozpuściły.
Masę jabłkową chwilę studzimy tak by nie była wrząca, i wykładamy na biszkopt
Na jabłka wykładamy podłużne biszkopty.
Odkładamy do całkowitego wystudzenia.
KREM
Masło ucieramy na puch, następnie wciąż miksując dodajemy ostudzony budyń.
Masło i budyń muszą być w tej samej temperaturze.
Krem wykładamy na biszkopty, ciasto wstawiamy do lodówki.
SŁONECZNIK
masło, cukier puder, cukier waniliowy, mleko i podgrzewamy tak by się połączyły.
Następnie dodajemy ziarna słonecznika-mieszamy i smażymy aż ładnie się zezłocą.
Następnie bryłki słonecznika dajemy np na ściereczkę i gnieciemy np wałkiem aby stał się sypki
Posypujemy nim ciasto i gotowe
Ciasto powinno postać w lodówce najlepiej cała noc by wszystko się "przegryzło"
Ciasto pięknie się kroi, jest bardzo stabilne, eleganckie. Smakuje po prostu wspaniale, na pewno każdego zachwyci. Polecam gorąco i życzę smacznego.
Komentarze