Ciasto Babie Lato-z jabłkami, kremem, słonecznikiem - po prostu pyszne

3.6 (156 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To ciasto to poezja smaku, wszystkie warstwy współgrają ze sobą idealnie. Zapraszam Was gorąco po przepis.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • *blaszka ok 25x35cm

    *używam szklanki 250ml



    BISZKOPT

    -3 jajka

    -2 białka (z kremu)

    -4 łyżki cukru

    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    -1/2 szkl mąki pszennej tortowej





    MASA JABŁKOWA

    -2 kg jabłek (można dać więcej)

    -2 galaretki cytrynowe



    KREM

    -750ml mleka

    -3 łyżki mąki pszennej tortowej

    -3 łyżki mąki ziemniaczanej

    -2 żółtka

    -0,5 szkl cukru

    -200g masła



    SŁONECZNIK

    -50g masła

    -2 łyżki cukru pudru

    -3 łyżki mleka

    -cukier waniliowy

    -250g słonecznika
Wystaw ocenę:

3.6 (156 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Biszkopt Ciasto z kremem

Ciasto babie lato-z jabłkami, kremem, słonecznikiem - po prostu pyszne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek polecam zrobić bazę kremu

    Do garnka dajemy mąkę pszenną tortową, ziemniaczaną, cukier, żółtka i mleko-wszystko mieszamy do połączenia i gotujemy do zgęstnienia mieszając by się nie przypaliło.

    Powstały budyń studzimy.

    BISZKOPT
    5 białek (3+2 z kremu) ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy 4 łyżki cukru-miksujemy.

    Zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka-miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i mąkę i wszystko delikatnie miksujemy.
    Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia wykładamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 15 minut. Biszkopt studzimy.

    JABŁKA

    ok 2 kg (można dać więcej) dowolnych, najlepiej kwaskowych jabłek obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach, prażymy ok 15 minut tak by zmiękły i zmieniły konsystencję.
    Do gorących jabłek dodajemy 2 galaretki cytrynowe, dokładnie mieszamy żeby się rozpuściły.

    Masę jabłkową chwilę studzimy tak by nie była wrząca, i wykładamy na biszkopt

    Na jabłka wykładamy podłużne biszkopty.
    Odkładamy do całkowitego wystudzenia.



    KREM
    Masło ucieramy na puch, następnie wciąż miksując dodajemy ostudzony budyń.

    Masło i budyń muszą być w tej samej temperaturze.

    Krem wykładamy na biszkopty, ciasto wstawiamy do lodówki.





    SŁONECZNIK
    masło, cukier puder, cukier waniliowy, mleko i podgrzewamy tak by się połączyły.

    Następnie dodajemy ziarna słonecznika-mieszamy i smażymy aż ładnie się zezłocą.

    Następnie bryłki słonecznika dajemy np na ściereczkę i gnieciemy np wałkiem aby stał się sypki

    Posypujemy nim ciasto i gotowe


    Ciasto powinno postać w lodówce najlepiej cała noc by wszystko się "przegryzło"





    Ciasto pięknie się kroi, jest bardzo stabilne, eleganckie. Smakuje po prostu wspaniale, na pewno każdego zachwyci. Polecam gorąco i życzę smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Słonecznik Biszkopty Jabłka Mleko

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować