Miodowy orzechowiec z kremem i biszkoptem toffi

3.71 (24 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Osobiście jestem wielką fanką wszelkich wypieków z orzechami, jabłkami, miodem itp Dziś zapraszam Was na rewelacyjne ciasto orzechowiec z kremem i biszkoptem toffi Jest to wspaniały, wysoki przekładaniec idealny na każdą okazję. Łatwy do zrobienia choć troszkę czasochłonny, ale warto-bardzo polecam i zapraszam

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • blaszka 25x35cm





    SPODY

    -3 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml)+trochę do podsypania

    -3 jajka

    -0,5 szklanki cukru

    -4 łyżki miodu

    -1,5 łyżeczki sody-płaskie

    -125 g margaryny lub masła



    BISZKOPT TOFFI

    -3 jajka

    -0,5 szk mąki pszennej tortowej

    -1 budyń toffi 40g bez cukru

    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    -0,5 szkl cukru

    -łyżeczka kakao



    KREM

    -1250ml mleka

    -300g masła

    -3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka

    -2 łyżki mąki ziemniaczanej

    -3/4 szkl cukru



    ORZECHY

    -około 30-40 dag orzechów włoskich posiekanych

    -4 łyżki miodu

    -75g masła lub margaryny

    -4 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

3.71 (24 ocen)

Miodowy orzechowiec z kremem i biszkoptem toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. mleko, cukier, mąkę i budynie-dokładnie mieszamy, gotujemy mieszając żeby się nie przypaliło, powstały budyń studzimy.



    SPODY

    Składniki na spody dajemy do miski i zagniatamy

    Dzielimy je na 2 części, jedną wykładamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy na złoty kolor w temp 180 stopni grzanie góra dół bez termoobiegu.






    SPÓD Z ORZECHAMI

    drugą częścią ciasta wykładamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia



    Na patelnię dajemy masło, miód i cukier puder-podgrzewamy a gdy się połączą dodajemy grubo posiekane orzechy włoskie-wszystko mieszamy i gdy wchłoną masło wyłączamy ogień i jeszcze gorące przekładamy na ciasto w blaszce.

    Spód pieczemy ok 15-20 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół bez termoobiegu.



    BISZKOPT TOFFI

    3 białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy stopniowo cukier chwilę miksujemy.

    Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy 3 żółtka.

    Na koniec przesiewamy mąkę, budyń toffi, proszek do pieczenia i dodajemy łyżeczkę kakao

    wszystko delikatnie mieszamy do połączenia

    Wykładamy do blaszki (takiej samej w jakiej piekliśmy spody)

    pieczemy ok 15 minut w temp 180 stopni grzanie góra dół bez termoobiegu





    KREM

    Masło w temp pokojowej ucieramy na puch, następnie stopniowo dodajemy wcześniej przygotowany budyń też w temp pokojowej

    Krem dzielimy na dwie części

    Na pierwszy spód miodowy wykładamy połowę kremu, przykrywamy biszkoptem toffi, wykładamy resztę kremu i dajemy na niego spód z orzechami lekko dociskamy.



    Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Miód Budyń czekoladowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować