Błyskawiczne ciasto na kefirze z owocami i twarogiem (bezglutenowe)

5 (11 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Tak przygotowane ciasto smakuje wspaniale, a jego przygotowanie zajmuje kilka chwil i nie wymaga nawet użycia miksera. Jest wilgotne i podzielne. Upieczone w jednorazowej foremce możemy zabrać ze sobą w podróż, czy na piknik. Do ciasta można dodać dowolne, ulubione owoce sezonowe.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -200 g (jedna szklanka) kefiru
    -3/4 szklanki oleju
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -1 szklanka mąki ryżowej
    -1 szklanka mąki kukurydzianej
    -3 jaja

    Dodatkowo:
    -ulubione owoce sezonowe (u mnie borówki-300 g)
    -150 g twarogu tłustego
    -ew. cukier puder
Wystaw ocenę:

5 (11 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami

Błyskawiczne ciasto na kefirze z owocami i twarogiem (bezglutenowe) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Składniki suche (mąki i proszek do pieczenia), oraz mokre (jajka, kefir i olej) dokładnie mieszamy ze sobą w dwóch osobnych miskach.
  • 2 2. Następnie mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy na gładkie, jednolite ciasto bez grudek. Ciasto przekładamy do foremki 25x11 cm. Wyrównujemy.
  • 3 3. Na wierzchu ciasta układamy kawałki twarogu. Lekko dociskamy.
  • 4 4. Wykładamy borówki i dociskamy. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50 minut. Po ostudzeniu ciasto można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować