Placki z młodych ziemniaków

5 (5 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Najlepsze w swojej prostocie, placuszki ziemniaczane prosto z patelni idealne na obiad, czy ciepłą kolację.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -1 kg młodych, większych ziemniaków
    -1 mała cebulka
    -2 jajka
    -2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
    -sól i pieprz
    -olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Placki z młodych ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy dokładnie ręcznikiem papierowym i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do ziemniaków na małych oczkach ścieramy obraną cebulę. Wbijamy jaja, dodajemy mąkę ziemniaczaną, obficie doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy około 3 minuty, aż składniki się połączą. Jeśli w misce wytworzy się nadmiar wody, odlewamy go.
  • 2 2. Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany olej łyżką wykładamy i formujemy placuszki. Smażymy z obu stron na rumiano po około 4-5 minut. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Cebula Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować