REKLAMA

Sposób przygotowania:

Ilość osób:

Sposób podania:


Poziom trudności:


Czas przygotowania:

Inne:

Przepisy na: Racuchy

Racuchy to pyszne, nieduże placuszki, przygotowywane z mąki, świeżego lub zsiadłego mleka, a także drożdży lub jaj. Są charakterystyczne dla polskiej kuchni, a uznawane nawet za danie tradycyjne. Najlepiej znane są w wersji z jabłkami, które mogą być pokrojone lub starte na tarce o grubych oczkach. Warto jednak wiedzieć, że występują również w innych wersjach - nie tylko z innymi owocami, ale też z różnymi przyprawami, a nawet z bakaliami. 

liczba przepisów: 999

Ciasto na racuchy - ciekawostki

Racuchy przygotowywane są z mąki, zsiadłego lub świeżego mleka oraz z drożdży lub jaj. Dodaje się do nich owoce, a także - w zależności od własnych upodobań - różnego rodzaju przyprawy. W Polsce to niezwykle popularne placuszki, które mogą być zjadane o każdej porze roku. Warto wiedzieć, że na Podlasiu racuchy są nawet jedną z wigilijnych potraw. 

Sama nazwa "racuchy" wzięła się z języka białoruskiego. Najpierw na Mazowszu zaczęto nazywać takie placki "hreczuszki", "reczuszki", które to słowa później ewoluowały w "racuchy". Ciasto na te pyszne placki można wyrabiać przy pomocy miksera, ale można je też swobodnie mieszać łyżką, gdyż jest raczej rzadkie. 

Jeśli ktoś nie chce dodawać do ciasta jajka, może użyć zamiast niego owoców. Najlepiej sprawdzi się banan - wystarczy go tylko rozgnieść widelcem na gładką masę. Każde jedno jajko w przepisie zamieniamy na połówkę banana. Smak racuchów będzie nieco inny, ale również będą one pyszne!

Racuchy z jabłkami czy w innej wersji?

Racuchy najczęściej przygotowuje się z jabłkami. Można je pokroić w mniejsze kawałki, w plasterki lub zetrzeć na tarce. Można je jednak również przygotować ze śliwkami lub rabarbarem. Wykonuje się je dokładnie w ten sam sposób - trzeba tylko usunąć pestki i pokroić śliwki na mniejsze części. Z kolei rabarbar płuczemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Plastry owoców wrzuca się do przygotowanego ciasta i smaży. Racuchy można podawać z cukrem pudrem lub z cukrem kryształem. Niektórzy preferują bitą śmietanę, a nawet polewę czekoladową. Są i tacy, którzy część owoców dodają do ciasta, a resztę duszą i układają na racuchach. Placuszki można też podawać z marmoladą.

W niektórych częściach Polski racuchy przygotowuje się z bananem, a nawet z bakaliami. Można też użyć rozmaitych przypraw. W przypadku jabłek i śliwek sprawdzi się cynamon - doskonale podkreśli ich smak. To fantastyczny pomysł zwłaszcza na rozgrzewające danie jesienne czy zimowe. Możemy bowiem użyć śliwek mrożonych. Podobnie zresztą jak w przypadku knedli, tak i w przypadku racuchów istnieje duża dowolność co do wybieranych owoców. Możemy swobodnie przygotować racuchy z jagodami, truskawkami, malinami, czy też mieszane - z jabłkiem i śliwką. 

Istnieją także racuchy ziemniaczane - przygotowywane z ugotowanych, a następnie przetartych ziemniaków, jaj, cukru, śmietany oraz masła. Są zdecydowanie mniej popularne, ale również smaczne. Można je podawać z cukrem lub z kwaśną śmietaną. 

Szybkie i proste racuchy

Racuchy to popularne w polskiej kuchni placuszki, które są dosyć łatwe w przygotowaniu. W dodatku samodzielnie można zdecydować z jakich składników się je przygotuje - możemy bowiem na przykład zastąpić jabłka innymi owocami, albo jajko bananem. Najprostszy przepis na racuchy zakłada wymieszanie ze sobą wszystkich składników - a więc jajek z ciepłym mlekiem oraz mąki przesianej z proszkiem do pieczenia i sodą. Do takiej mieszanki dodajemy pokrojone jabłka, a następnie układamy na rozgrzanej patelni i smażymy do zarumienienia z obu stron. Po usmażeniu oprószamy je zaś cukrem pudrem.

To przepis na racuchy bez drożdży - można je jednak przygotować z drożdżami. Wówczas konieczne jest najpierw przygotowanie zaczynu - z drożdży, kilku łyżek ciepłego, lecz nie gorącego mleka, cukru i dwóch łyżek mąki. Składniki na zaczyn należy dobrze ze sobą wymieszać, a następnie odstawić w ciepłe miejsce i zostawić pod przykryciem, by ciasto wyrosło. Do gotowego zaczynu dodaje się później resztę składników - jajka, mleko, mąkę i sól - i wyrabia przez kilka minut, a następnie znów odstawia do wyrośnięcia. Można dodać do niego też odrobinę masła by ciasto było wilgotniejsze i niezbyt zbite. Z wyrośniętego ciasta można już smażyć na patelni pyszne racuchy.